„Klubrádió
Megbeszéljük...

Arató András: Helyzet van, mint mindig, de most nagyon

26/03/2020 23:55

| Szerző: Klubrádió

Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke beszélgetett Bolgár Györggyel arról, hogy áll adománygyűjtési akciónk: a beérkezett összeg alapján úgy tűnik, a hallgatók is honorálják a járványhelyzetben nyújtott, közszolgálatiságot pótló tájékoztatást, azonban a vírus miatt csekély kereskedelmi bevételeit is elveszítheti a rádió.

2020. március 26. Megbeszéljük / részlet, Arató András (20.03.26.)
11:36
00:00

Adománygyűjtő akciónk második hetének vége felé 48 793 000 ezer forint gyűlt össze a számlánkon, köszönjük – mondta műsorvezetőnk, Bolgár György a Megbeszéljük elején, majd arról kérdezte a Klubrádió igazgatósági elnökét, hogy állunk a gyűjtéssel, meglesz-e az összeg, amely szükséges.

Arató András először is megköszönte a rádió dolgozóinak, hogy már-már hősies munkát végezve megvalósítják a közszolgálatiságot jelen körülmények között is, 24 órában. Úgy tűnik, a támogató hallgatók is honorálják ezt a teljesítményt, mert az összeg, amely eddig összegyűlt, több, mint máskor a gyűjtési időszakban. Nem egészen 3500 ember adta össze ezt a több mint 48 millió forintot. Mire elég? Azt mondta alapcélként, hogy 80 milliónak lenne jó összegyűlnie ahhoz, hogy a következő fél évet nagy biztonsággal kezdje el a rádió. Ezt annyiban szeretné módosítani, hogy beütött ez a mindenféle egyéb következménnyel együtt járó vírus, a járvány, és nem kell nagy jóstehetség azt mondani, hogy az egyébként méltatlanul alacsony hirdetési bevételeit is javarészt elveszíti a rádió. Arató András úgy számol, ezzel további 40-50 millió forintos hiány keletkezik majd. Azt mondta, bízik abban, hogy a gyűjtési időszak második fele is ugyanolyan sikeres lesz, mint az első, és akkor megmaradhat az optimizmus.

Azt is hangsúlyozta, hogy a kormány által kezdeményezett felhatalmazási törvény küszöbén még nagyobb szükség van a rádió által nyújtott, „közszolgálatot pótló” tájékoztatásra. Ennek a korlátozása csak növelné még az egészségügyi problémákat is. Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa (akivel a március 24-i Reggeli gyorsban beszélgettünk) szerint a következő hónapokban a vírus okozta gazdasági problémák miatt megroppanhat a teljes független média az országban, ha megszűnik a reklámpiac. Arató András erre némi iróniával úgy reagált: ebben a pillanatban kis előnyt jelent, hogy a Klubrádiónak nincs rendes kereskedelmi bevétele, mert azt nem lehet elveszíteni, ami nincsen. Azonban – hívta fel a figyelmet – a magyar médiában a többség úgy is megkapja a bevételeit az államtól, közpénzből, ha nem nézi, nem hallgatja senki.

Arról is beszélt Arató András, hogy írt egy levelet a Médiatanács elnökének arról – ami nem csak a Klubrádió problémája –, hogy a zene és az ismétlések arányát szabályozó kvótákat függesszék fel, mert lesz nem egy olyan rádió, amely nem tudja az ismétlések számának növelése nélkül teljesíteni a napi 24 órás sugárzást. A Klubrádió nem tart itt, sőt, új műsor is indult az esti órákban kifejezetten a vírushelyzet miatt, de előfordulhat, hogy valaki ezeket nem tudja teljesíteni, ezért szerinte most, a rendkívüli helyzetben fel kell függeszteni a kvótákat.

Erről Arató András egy hete érdeklődött, választ még nem kapott. A Klubrádió viszont két hete küldött e-mailt más témában, szerette volna sugározni az Országos Mentőszolgálat társadalmi célú hirdetését, érdemi válasz erre sem érkezett, ezért készült saját spot, Falus Ferenccel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Megbeszéljük...
2020. március 26., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György