„Klubrádió
Reggeli gyors

„Anyuka, üres zsebbel ne akarjon szülni!”

24/11/2020 14:43

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Ami Borsodban egy cigányasszonynak 50 ezer, az Budapesten 300 ezer, vagy több. A szülész-nőgyógyászok kivételezett csoportot alkotnak, állami segítséggel - ez az ÚVN álláspontja.

2020. november 24. Reggeli gyors - részlet 20.11.24. Lantos Gabriella
08:35
00:00

Az orvosbárók jó része szülész-nőgyógyász, nekik az új törvény alól is sikerül kibújniuk, feltehetően Orbán Viktor lányainak és a miniszter-asszonyoknak köszönhetően – erre utalt Lantos Gabriella egészségügyi menedzser. A Pálinkás József volt MTA-elnök nevével fémjelzett Új Világ Néppárt elnökségi tagja arról beszélt, hogy a szülés mindenütt pénzbe kerül. A legszegényebb borsodi településen is fizet egy roma anya 50 ezer forintot, a fővárosban 250-300 ezer a tarifa, sőt ennél több is lehet. Ezt a szülész-nőgyógyásznak már nem is kell elkérnie, mert beleivódott a társadalomba, hogy ennyi, és kész. Ebből a körből való az „orvosbárók” nagy része, akik még azt is el tudták érni, hogy az új törvény hatálya alól valamennyire kikerüljenek, gyakorlatilag folytathassák a magánpraxist állami eszközökkel.

Lantos Gabriella szerint érdemes megfigyelni, hogy például egy négynapos ünnep előtt mennyire megemelkedik a születések száma, aztán az ünnepnapok alatt mennyire visszaesik, amikor a szülészek nyaralnak, pihennek. Az egész egy születésindító szer kérdése, aztán a picik itt maradnak a gyermekgyógyászok nyakára.

Az új jogszabály szerint az orvosok közül egyedül a szülész-nőgyógyászoknak lenne lehetőségük arra, hogy egy közfinanszírozott kórházban láthassák el a magánbetegeiket is. A Magyar Orvosi Kamara közleményben jelzi, hogy a gyakorlat szégyenteljes és minden elemében rombolja a hivatást. Lantos Gabriella szerint addig, amíg az orvostársadalom más tagjai, mondjuk az onkológusok, szívsebészek ezt hagyják, nem is lesz változás. Amíg „velük föl lehet mosni a padlót”, addig marad az az állapot, hogy –pár becsületes orvos kivételével- velejéig romlott a szülész-nőgyógyász szakma. Már a kórlapokon is jegyzik, hogy valaki fizetős, vagy sem, melyik szülész „betege”, nem az állapota számít elsősorban, hanem a kezelőorvos lobbiereje. És most a helyzet konzerválásához állami segítség is érkezik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.11.24. 06: 00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás