„Klubrádió
Reggeli gyors

Annyi sértegetés után ez teljesen hiteltelen – Szél Bernadett a kormány új akciótervéről

2/03/2020 14:59

| Szerző: Klubrádió

Nagyon nem szeretné, ha mire 53 éves lesz, a Fidesz találná meg az ő családi és társadalmi szerepét – mondta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az emberminisztérium új nőkről szóló akcióterve kapcsán. Az ellenzéki politikust nem győzte meg a Fidesz hirtelen nőügyi fordulata, politikai kommunikációs célokat sejt mögötte, nem valódi nőpárti gondolatokat.

2020. március 02. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Szél Bernadett (20.03.02.)
08:32
00:00

Nem csak a nőkkel szembeni lekezelő stílusról és sértésekről van szó, hanem általában a Fidesz végtelenül leegyszerűsítő politikájáról, szint alatti, ellenségképeket gyártó kommunikációjáról is, ami teljesen hiteltelenné teszi az emberminiszter új nőügyi akciótervét – erről beszélt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus szerint az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján sokan érzik teljesen hiteltelennek azt a kormánypárt felfedezést, hogy az ország lakóinak több mint fele nő, akikkel szintén normálisan kellene beszélni.

Szél Bernadett szerint a kormány új akciótervének politikai kommunikációs célja lehet, erre rímmel, hogy az utóbbi időben megpróbáltak új női arcokat előhúzni, bár szerinte továbbra is jellemző, hogy kormányoldali férfiak dolgoznak ki programokat a nők számára. Jól jellemzi a helyzetet a tavaly szeptemberi demográfiai kongresszuson készült fénykép, amelyen csak férfiak láthatók az első sorban– tette hozzá.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Szél Bernadett független képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

A független országgyűlési képviselő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter utasítást adott A nők szerepének erősítése a családban és a társadalomban akcióterv kidolgozásáért felelős munkacsoport” felállítására a 2021 és 2030 közötti időszakra. A miniszteri utasítás szerint a csoport feladata egyebek mellett a nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőséggel kapcsolatos és további, a nőket érintő kihívások azonosítása; stratégiai intézkedések és az elérendő mérőszámok szakmai megvitatása és kialakítása; valamint javaslattétel a nők és férfiak jogait érintő, az akciótervhez szükséges kutatások elindítására, tanulmányok megírására. A munkacsoport 2020. június30-ig legalább negyedévente, utána szükség szerint ülésezik majd.

Szél felhívta a figyelmet, hogy már március van, ami azt jelenti, nem látni a munkacsoport milyen rendszerességgel fog ülésezni, ráadásul egy tíz év múlva elkövetkező időpontra, 2030-ra tettek valamiféle vállalást, ráadásul úgy hogy kormányokat négy évre szokás választani. Márpedig, mint mondta, ő arra készül, hogy új kormány lesz Magyarországon, olyan, amely alatt nem sértegetik éveken keresztül a nőket, és nem csak a szülés környezetében értelmezik a szerepeiket, hanem sokkal tágabb, a női élet sokféleségét jobban tükröző szerepkörben. Valamint megértik az összefüggést a jó bérek, a magas színvonalú szolgáltatások – oktatás, egészségügy – és a gyermekvállalás között. Azt is megjegyezte, a Fidesz ráadásul sokszor összekeveri a családpolitikát a nőpolitikával.

 
 Kásler Miklós emberminiszter Forrás: Wikipedia
 

Szél azt is hangsúlyozta, szerinte nem új mérőszámok megvitatására, meg bizottságokra van szükség, amivel a Fidesz most előáll a nőkről szóló friss akciótervében, inkább meg kellett volna szavazni azokat a javaslatokat, amelyek a nők helyzetén javíthattak volna. A nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikációjától kezdve az egyenlő bér programig, vagy az otthonápolás munkaviszonnyá tételéig nagyon sok javaslat szerepelt a parlament napirendjén, de a kormányoldal ezeket sorra leszavazta. Vagy miután elkezdett dolgozni a családon belüli erőszak elleni munkacsoport, titkosították a jegyzőkönyveit – mondta az ellenzéki politikus, aki hozzátette, nagyon nem szeretné, ha 2030-ra, mire 53 éves lesz, a Fidesz találná meg az ő családi és társadalmi szerepét.

Szél Bernadett a Facebookon is elmondta véleményét:

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggei gyors/Interjú Szél Bernadettel
2020. március 02., hétfő 08.20
riporter: Szénási Sándor