„Klubrádió
Megbeszéljük...

Andor László: Európa más, mint Amerika

7/01/2021 18:23

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Itt nem támadnának a törvényhozásra, a jogállamiság lebontásának más eszközeit használják némelyek. A rasszizmusnak nincsenek olyan mély gyökerei.

2021. január 07. Megbeszéljük - részlet 21.01.07. Andor László
15:47
00:00

Sokakban keltett megdöbbenést, hogy behatoltak a Capitolium épületébe olyan csoportok, amelyek nem hajlandók elfogadni az amerikai elnökválasztás eredményét, azaz Donadl Trump egyértelmű vereségét. Az erőszakos jelenetek drámaiak voltak. Ám voltak előjelek. Az elvakult republikánusok közül egy kisebb csoportot Trump elnöknek sikerült odavezényelnie, hogy erőszakkal próbálják megakadályozni az elnökválasztás végeredményének megállapítását és kihirdetését. Tette mindezt a fehér felsőbbrendűségre utalva, valahol a háttérben. A történtekben érdemes arra figyelni, hogy az egész akció előkészítésében, s talán lebonyolításában is részt vettek republikánus politikusok.

Andor László volt uniós biztost kérdeztük, aki a társadalmi összetartozásért felelős vezető posztját töltötte be korábban, hogy az Európai Unióban hasonló eset előfordulhatna-e. Ő ezt nem tartja valószínűnek. Az Amerikai Egyesült Államokban a jelenlegi folyamatokat egy korábbról eredő idegengyűlöletnek, rasszizmusnak tudja be, ami Európában ilyen erővel nincs jelen. Igaz, hogy a megrázó gazdasági válságok előhoznak indulatokat, de a demokrácia legfőbb intézményei ellen nem tud elképzelni ilyen durva támadásokat. A jogállamiság lebontása persze itt van, de más eszközökkel történik. Nem tartja valószínűnek, hogy egy európai országban egy hivatalban lévő elnök, kormányfő olyan eszközökhöz folyamodjék, mint Donad Trump. Azt sem, hogy hivatalban lévő politikusok egyenesen mozgassanak szélsőségeseket úgy, hogy meg is jelennek az akcióban.

Megbeszéljük című műsorunkban Bolgár György arról is kérdezte Andor Lászlót, hogy a legújabb kommunikációs eszközök, közösségi oldalak szerepét milyennek ítéli a példátlan támadás kapcsán. Trump, akit Twitter-elnökként is emlegettek, nem jelenhet meg egy ideig legalábbis ezen az oldalon, mint ahogy a Facebook felületein sem. A két világóriásnál nyilván nem lehetett egyszerű meghozni a döntést a letiltásról. A volt biztos emlékeztetett a hagyományos média szerepére is, konkrétan a BBC-re a Brexit kapcsán, amely hagyományos elveinek megfelelően igyekezett hűen tükrözni a különböző álláspontokat. (Mellesleg épp Boris Johnsonnal akadt vita a Brexit kapcsán, aki kifejezetten agitáló írással jelentkezett.)  „Hallgattassék meg a másik fél is.” Ez így korrekt. De mi van akkor, ha a másik fél véleménye semmivel sem igazolható, sőt tudománytalan? Ilyen kérdésekkel is szembe kell most nézni a világjárvány kapcsán, amikor elismert tudósok, szakemberek állnak az egyik oldalon, kóklerek, esetleg fizetett ellenvéleményezők a másikon.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Megbeszéljük
2021.01.07. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György