„Klubrádió
Esti gyors

Amnesty: A kormány átmenti a felhatalmazást az önkényes hatalomgyakorlásra

27/05/2020 20:56

| Szerző: Klubrádió

A Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat, amely a veszélyhelyzet állítólagos megszüntetéséről szól, valójában átment nagyon sok olyan szabályt, amely az úgynevezett visszaadás után is felhatalmazást ad a kormánynak „garanciák nélküli önkényes hatalomgyakorlásra” – mondta Amnesty International Magyarország igazgatója.

2020. május 27. Esti gyors / részlet, Víg Dávid (20.05.27.)
07:24
00:00

Ahogy a hvg összefoglalja, júniusban véget érhet a rendkívüli jogrend, azonban a kormány az átmeneti szabályok között egy esetleges újabb járványhelyzetre erős felhatalmazást szavaztatna meg magának.

Arról kérdeztük Víg Dávidot, az Amnesty International Magyarország igazgatóját, hogy nem volt-e igaza annak az államtitkárnak, aki szerint most lehet jönni és sorban bocsánatot kérni a kormánytól. Először is szerinte annak kellene bocsánatot kérnie, aki kórházi ágyakat üríttetett ki és krónikus betegeket küldött haza úgy, hogy erre nem volt szükség, meg annak, aki reggel hatkor vitetett el valakit az otthonából úgy, hogy arra nem volt jogalapja, vagy aki úgy bírságolt meg tüntetőket, hogy az alkalmazott szabály aránytalanul korlátozta a gyülekezési jogot.

Úgy folytatta: a három civil szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és az Amnesty elemzése szerint a kedd éjjel benyújtott (Semjén Zsolt által jegyzett) törvényjavaslat, amely a veszélyhelyzet állítólagos megszüntetéséről szól, valójában átment nagyon sok olyan szabályt, amely az úgynevezett visszaadás után is felhatalmazást ad a kormánynak „garanciák nélküli önkényes hatalomgyakorlásra” – jelentette ki.

Vannak a javaslatnak észszerű elemei is, például, hogy a veszélyhelyzet alatt lejárt igazolványok hosszabbodjanak meg, vagy hogy 15 ezer forintig lehessen fizetni bankkártyával PIN-kód nélkül. De – hangsúlyozta – a katasztrófavédelmi és az egészségügyi törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a kormány külön országgyűlési felhatalmazás nélkül is eltérjen törvényektől akkor, ha már vége van a veszélyhelyzetnek. Ha tehát június második felében a kormány visszaadja a különleges felhatalmazást, a módosítások lehetővé teszik, hogy ezt újra megtehessék, külön parlamenti felhatalmazás nélkül.

Az Alaptörvény jelenleg lehetővé teszi a kormánynak, hogy veszélyhelyzetben eltérjen bizonyos törvényektől, de csak olyan mértékben, ameddig ezt a katasztrófavédelmi törvény megengedi. Most ezt írják át, az említett törvénybe beleírnak egy új részt, hogy ha nem elégségesek a parlament által előre körülhatárolt intézkedések, akkor a kormány bármilyen már intézkedést is meghozhat. Így értelmét veszti az Alaptörvénynek az a kikötése, hogy a kormány speciális felhatalmazással csak sarkalatos törvényben meghatározottak szerint élhet, mert ez a sarkalatos törvény ezután semmit nem határoz meg, bármit engedélyez, amit a kormány jónak lát. Tehát ez az országgyűlési kontroll is megszűnik – mondta Víg Dávid.

Hozzátette: a veszélyhelyzet időtartama alatt szinte bármilyen, korábban az Országgyűlés által elfogadott törvénytől eltérhetett a kormány és nagyon sok olyan esetben el is tért, amelynek nem volt köze a koronavírus elleni védekezéshez. Olyan szabályok is születtek, amelyek alapjogokat korlátoztak, de nem feltétlenül voltak szükségesek a vírus megfékezéséhez. A módosítások alapján nagyon komoly az esélye, hogy a lehetőség, hogy a kormány jogokat korlátozzon a szükséges mértéken túl, megmarad ezután is.

Víg Dávid arról is beszélt: Magyarországon olyan világot élünk, hogy éveken keresztül különleges intézkedéseket tesznek lehetővé bizonyos jogi megoldások, mint a „bevándorlás okozta válsághelyzet”, vagy a fokozott rendőrségi ellenőrzés. Szerinte pontosan azért, mert nincs semmilyen független szereplő az államszervezetben, amely kontrollálni tudná a kormányt és a miniszterelnököt, hiszen ezeket a független intézményeket iktatják-iktatták ki az elmúlt tíz évben a hatalmon lévők.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2020. május 27., szerda 18:25
Műsorvezető: Szénási Sándor