„Klubrádió
Reggeli gyors

Amikor öl az intolerancia

12/12/2019 13:13

| Szerző: Klubrádió

Nem a rendőrség feladata csökkenteni a balesetek számát. A közlekedőknek kellene kulturáltabbnak, türelmesebbnek lenniük.

2019. december 12. Reggeli gyors - részlet 19.12.12. Zách Dániel
09:01
00:00

Két hónap alatt 172 ember halt meg az utakon. Elképesztő, s egyben elgondolkodtató szám.

Egy-egy balesetnek persze sok oka lehet, de tehetünk általános megállapításokat – erről beszélt a Reggeli gyorsban Zách Dániel, a totalcar.hu újságírója. Az egyik, hogy van egy komoly társadalmi problémánk, mégpedig a közlekedési kultúránk fejletlensége, vagy lassú fejlődése. Sokkal többet kellene erről beszélni a gyerekekkel, fiatalokkal, kezdő vezetőkkel. Az emberek túlnyomó többségére jellemző a csekély tolerancia, az egymáshoz fűződő viszonyunk torz képet mutat, és nem csak a közlekedésben. Elég csak sorba állni egy boltban.

A másik, hogy iszonyatosan megnőtt a forgalom, elsősorban a tranzitforgalom. Gondoljunk csak az M1-es autópálya napi százezres forgalmára, vagy az M0-ás déli szakaszára, amely még az útépítések miatt is több autót kénytelen átengedni.

A gépkocsivezetők általában nem ismerik az autó mozgásának fizikáját, sőt a saját képességeiket sem. Pedig el kell dönteni, hogy mi az, amibe még belemehetünk, és mi az, amit már nem tudunk megoldani. A személyi sérüléses balesetek harmada gyorshajtásra vezethető vissza, de nem az abszolút, hanem többnyire a relatív gyorshajtásra. A szabály, vagy a tábla még megengedné a választott sebességet, de nedves, csúszós az út, vagy egy hirtelen kormánymozdulatot teszünk, amit annál a sebességnél már nem volna szabad megtenni, stb. A balesetek többsége nem egyetlen okra vezethető vissza, általában több ok hatása adódik össze. Viszonylag ritka a műszaki hiba, de például az gyakran előfordul, hogy alacsony a guminyomás, ami szintén veszélyforrás.

Visszatérve még az emberi felelősségre, vagy inkább felelősségre. Nem foglalkozunk azzal, hogy ha vezetünk, akkor tényleg csak vezessünk, ne dohányozzunk, ne szelfizzünk, ne telefonáljunk. Amikor már olcsó kihangosítók közül válogathatunk, akkor iszonyatos nagy felelőtlenség kézben tartott telefont használni, mert nem csak a gondolatainkat tereli el, de még a fél látómezőt is kitakarjuk olyankor. Ilyen a társas és a tárgyhasználati kultúránk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán.

Reggeli gyors
2019.12.12. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes