„Klubrádió
Reggeli gyors

Amikor malacok potyogtak ez égből Pesten

24/06/2019 11:01

| Szerző: Klubrádió

Igaz, hamis, gyanús. Így osztályozhatók a közösségi média hírei. Gyerekeket tanítanak arra, hogy legalább gyanakodjanak.

2019. június 24. Reggeli gyors 19.06.24.
05:03
00:00

A fake news, azaz a hamis hírek, vagy álhírek felismerésére tanítják a gyerekeket, s rajtuk keresztül a felnőtteket Toldon. Az Igazgyöngy Alapítvány a közösségi médiára koncentrál, nem mintha a hagyományosabb tájékoztatásban nem lehetne találkozni ilyesmivel. Azoknak, akiknek nincs elég ismeretük a világról, vagy nincs rendszeres kapcsolatuk a külvilággal, különösen nehéz az eligazodás. Őket könnyebben lehet félrevezetni.

Csatári Tamara, az alapítvány pedagógusa beszélt arról a Reggeli gyorsban, hogy a gyerekek önként mennek a foglalkozásokra. Van, aki csupán egy-két alkalommal, van aki az egész kurzuson rész vesz. Arra próbálják megtanítani őket, hogy kritikus szemmel olvassák a híreket, s ha azok olyanok, akkor kezdjenek el gyanakodni. A gyermeki kíváncsiság felkeltésével egészen jó eredményeket lehet elérni. S ha már a gyermek érti, hogy miről van szó, a szüleit is meg lehet győzni.

Ha egy pici kritikusság megjelenik a gondolkodásban, máris kevésbé sebezhető az ember. Egyszerű példákkal indítanak. Mondjuk egy ilyennel: Pesten malacok potyogtak az égből tegnap délután. Ezt persze egyik gyerek sem hiszi el. Aztán jönnek a bonyolultabb információk, amelyek már hihetőbbnek tűnnek. A lényeg, hogy ha valami gyanús, akkor megszólaljon a vészcsengő.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.06.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor