„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ami szűkül, az a fideszes propagandában tágul

29/05/2019 18:15

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Az Európai Néppártnak kellene átgondolni a helyzetét, mert egyre gyengül, míg a Fidesz erősödik. Így látja ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese.

2019. május 29. Megbeszéljük - részlet 19.05.29. Orbán Balázs
23:12
00:00

Kétségtelen, hogy a Fidesz nyerte az európai parlamenti választásokat 53 százalékkal, ám ezt az eredményt többféleképpen lehet értelmezni. A kormánypárt álláspontját Orbán Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese fejtette ki a Megbeszéljük című műsorunkban.

Orbán Balázs arról beszélt, hogy nagyobb mozgástér áll a Fidesz rendelkezésére Brüsszelben, és van esély arra, hogy az uniós intézmények bevándorlásellenes irányba fordulnak. A kormánypártban annak is örülnek, hogy magas volt a részvételi arány, mert e szerint a választókat érdeklik az uniós kérdések. A magas részvétel, a magasabb szavazati arány, a több mandátum növeli a Fidesz legitimitását, amely 13 mandátumát a teljes európai népesség 2 százalékától kapta. 

Az egész eredmény azt jelzi a miniszterhelyettes szerint, hogy az emberek elégedetlenek voltak az EU eddigi irányvonalával, az azt megtestesítő pártokkal. Az unió persze főleg a nagy tagállamok játéktere és Orbán Balázs szerint a hat legnagyobb országban azok nyertek, akik erősen kritizálták a mostani brüsszeli vezetést. (Persze például Nagy-Britanniában, vagy Franciaországban sem annyira egyértelmű a helyzet – emlékeztetett a műsorvezető.)

Még nem világos, hogy a Fidesz maradhat-e az Európai Néppártban, lehet, hogy kimegy, vagy kiszorul szélsőjobbra, és akkor a befolyása nulla lesz. Erre a felvetésre a miniszterhelyettes azt válaszolta, hogy néppártnak le kell vonnia a konzekvenciát abból, hogy ciklusról-ciklusra gyengül, míg a Fidesz erősödik. Miután Orbán Viktor a néppárti Manfred Webert már korábban alkalmatlannak tartotta az Európai Bizottság vezetésére, kérdés, hogy a Fidesz kit javasolna. Erre az interjúalany nem adott választ.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.