„Klubrádió
Reggeli gyors

Alkotmányt sért a kormány az oktatásügyben

14/06/2019 12:37

| Szerző: Klubrádió

A szülőknek alaptörvényben rögzített joguk, hogy megválaszthatják a gyermeküknek adandó nevelést, ezért alaptörvényt sért a kormány, amikor a magántanulói státusz megszüntetésére készül – mondja az oktatáskutató.

2019. június 14. Reggeli gyors / részlet, interjú Ercse Krisztával (19.06.14.)
10:22
00:00

Jövő szeptembertől senki sem lehet magántanuló, ez is szerepel Emberi Erőforrások Minisztériumának törvényjavaslatában – erről kérdeztük Ercse Krisztina oktatáskutatót, a Civil Közoktatási Platform szóvivőjét. Aki azt mondta, az elmúlt 9 évben megismert sajnálatos tendencia mostanra csúcsosodott ki: a kormány semmilyen diskurzust nem folytat az oktatás résztvevőivel.

Ismerni vélik annak okát, hogy a magántanulói státuszt miért szünteti meg a kormány – közölte. Ez több tanulói csoportot érint, egyrészt vannak azok, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van, sajátos nevelési igényűek, valamint élsportolók, művészeti életben részt vevők. Másrészt az is a célja a magántanulói jogállásnak, hogy a nagyon szegény romákat kiszorítsák, harmadrészt pedig menekülnek a középosztálybeli családok az állami iskolarendszerből és nem akarnak átmenni az egyháziba, hanem úgynevezett tanulóköröket hoznak létre. Szerinte azért számolják fel ezt a lehetőséget, hogy megakadályozzák a harmadik csoportba tartozó gyerekek  kilépését.

 
illusztráció: Pixabay.com
 

 

Ercse Krisztina hangsúlyozta: a szülőknek az alaptörvényben rögzített joga, hogy megválaszthatják a gyermeküknek adandó nevelést, ezért alaptörvényt sért ez az intézkedés. Megtehetné az állam, hogy az oktatás színvonalát fejleszti és meghallgatja a résztvevők problémáit, de a NER kormánya nem ezt teszi.

Szerinte amit ma a szülők azáltal keresnek, hogy kiveszik gyerekeiket a közoktatásból, azt a normál iskolarendszernek kellene nyújtania, de képtelen rá. Ezeket a formációkat az elképesztően erős iskolakritika hozza létre, ezt észre kellene venniük az irányítóknak és fejleszteni. Ehelyett konzerválni kívánják hatalmi szóval, büntető eszközökkel, hogy maradjanak benn a gyerekek a rendszerben.

Ercse Krisztina elmondta: a magántanulói státusz helyett az egyéni munkarend kifejezést vezetik be, amely nagyon nagy teret enged az egyéni elbírálásnak. Az élsportolóknál továbbra is működhet ez, ahogy korábban, és mivel mások mellett a nagyon szegény, roma, SNI-s gyerekekkel nem tudnak mit kezdeni, őket biztosan továbbra is távol akarják tartani az iskolától. A harmadik csoport, akiket a szüleik szeretnének máshogyan taníttatni – az ő lehetőségeiket el fogják venni szerinte.

A szakértőt arról is kérdeztük, hogy az állam elvenné a véleményezési jogot mindenkitől az iskolaigazgatói kinevezéseknél; szerinte az oktatási salátatörvényben az van, hogy „mindent, mindenkiről, minden nélkül” (ahelyett, hogy „semmit rólunk nélkülünk” – a szerk.). A jogi környezetbe ágyazzák, hogy elveszítjük alapvető jogainkat – tette hozzá.

(címlapi kép: Pixabay)

A beszélgetés meghallgatható a cikk tetején található lejátszás ikonra kattintva.

Reggeli gyors
2019. június 14., péntek, 07.45
Műsorvezető: Panxnotded Miklós