„Klubrádió
Reggeli gyors

Aki beszél, azt kirúgják

5/07/2019 09:19

| Szerző: Klubrádió

Nem ritka, hogy 40 fok körüli hőség uralkodik egy műtőben. Ez amellett, hogy megviseli az orvosokat, műtősöket, óriási kockázatot jelent a betegeknek.

 

2019. július 05. Reggeli gyors - részlet 19.07.05. Soós Adrianna
12:15
00:00

Cáfolják a Semmelweis Egyetem dolgozói az intézmény közleményét, amelyben a műtők klimatizálásával, levegőcseréjével kapcsolatosan felvetett problémákat igyekeztek megmagyarázni. A nevüket nem adják a cáfolathoz, hisz szó szerint megfenyegették őket: aki szivárogtat, azt azonnali hatállyal kirúgják.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke vállalta, hogy beszél ezekről a gondokról. Bár a kórházakban a kritikus helyeken, mint amilyen egy műtő, vagy az intenzív osztály, próbálják megoldani a hűtést és a levegő sterilizálását. Ez azonban a régi épületekben, amelyekben nagy belmagasságú helyiségek vannak, nem egyszerű. A berendezések drágák, s nem csak a beszerzésük, hanem az üzemeltetésük is. Az ablaknyitás pedig nem megoldás. A hőségben lassabban, nehezebben gyógyulnak, pihennek a betegek, szervezetük nehezebben birkózik meg a meleggel, és a fertőzésveszély is sokkal nagyobb, vagyis megnő a kockázat. A mobil klímaberendezések sem jelentenek megoldást, mert viszonylag kicsi a kapacitásuk és aránytalanul drága az üzemeltetésük.

Munkaszervezéssel talán lehetne javítani valamit a helyzeten, ha mondjuk estére, éjszakára ütemeznék a tervezhető műtéteket. Ez persze a sürgős esetekben nem jöhet szóba, és egyébként is nehezen kivitelezhető, mert a dolgozók nagy része több helyen is kénytelen munkát vállalni.

Soós Adrianna úgy véli, ki kell mondani az igazságot, a döntéshozókat szembesíteni kell a valós helyzettel. A nyári időszakban egyébként is megnő a halálozási arány, s arról a tendenciáról sem szabad elfeledkezni, hogy egyre többször van extrém forróság és egyre hosszabb ideig. Uniós támogatással elindult egy fejlesztési folyamat, azonban ez inkább a vidéki kórházakban jelent segítséget.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.07.05. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert