„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Komolytalan Orbán újabb terve

12/07/2019 18:36

| Szerző: Klubrádió

Ha van plusz pénze Magyarországnak, akkor azt nem külföldre kell kölcsönadni, ahogy Orbán Viktor tervezi, hanem hazai beruházásokra kell költeni és a saját hiteleink csökkentésére. Főleg, hogy Magyarország még mindig nagyon eladósodott – véli Bod Péter Ákos volt jegybankelnök.  Ráadásul jelenleg az állam túl sokat költ magára és olyasmire, amire nem kellene, például stadionokra, nem úgy az egészségügyre és az oktatásra.

2019. július 12. Esti gyors - részlet 19.07.12. Bod Péter Ákos
07:08
00:00

Szakmailag nem tud azonosulni Orbán Viktor miniszterelnök új víziójával –erről beszélt Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke.

A közgazdászprofesszor komolytalan, politikai kijelentésnek tartja, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott legutóbbi közmédiás interjújában. Magyarország külföldi hitelnyújtásáról.  A kormányfő a Kossuth Rádióban pénteken arról beszélt, hogy hitelfelvevőből hitelnyújtó államot kell építeni, hogy „annyi pénzünk legyen, hogy mi adjunk kölcsön”. Ez egy ambiciózus terv – mondta. „Szeretném, ha átkerülnénk a bot jó oldalára” – mondta.

Bod Péter Ákos szerint azonban, ha van plusz pénz, azt hazai beruházásokra, illetve az államadósság csökkentésére kell költeni. A magyar államadósság aránya ugyanis a legnagyobb a visegrádi országok között.

Az egyetemi tanár úgy látja, hogy a nullszaldós, vagy szufficites költségvetés csupán döntés kérdése ezért bármikor meg lehetne csinálni, bár jobb lett volna pár évvel korábban, amikor még több jó év év állt a magyar gazdaság előtt. Volt erről szó már 2013-ban is, de igazán 2017-2019 között lehetett volna többletet elérni. A következő években azonban már mindenki a gazdaság lassulását várja.

A Nemzeti Bank volt elnöke szerint a magyar állam túl sokat költ a saját működésére, veszteséges gazdasági tevékenységek támogatására, államosításra. Szintén túl sokat, mondjuk, sport beruházásokra, viszont túl keveset egészségügyre és oktatásra.

Nullás hiánycél elérése mellett szerinte a költségvetés szerkezetét is meg kellene változtatni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Esti gyors
2019.07.12.
Riporter: Selmeczi János