„Klubrádió
Reggeli gyors

Ahol nincs korrupció, ott jobban élnek

26/06/2020 13:22

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor rájött, hogy akkor tud hatalmon maradni, ha sok embert tud az állam ellenőrzése alá vonni, és sok gazdasági szereplőt. Ez a hatalomtechnika működik.

2020. június 26. Reggeli gyors - részlet 20.06.26. Nagy Attila Tibor
14:14
00:00

A magyarok tartanak a legjobban attól, hogy a politikai pártok, szervezetek megfélemlítik őket, főleg a választási kampány alatt. Az Európai Unió Alapjogi Központjának felmérése szerint a megkérdezettek 8 százaléka erősen, 43 százaléka közepesen fél a politikai megfélemlítéstől. Hasonló mutatókat mértek Romániában, de Portugáliában, tehát a lista másik végén 0 és 7 százalékot rögzítettek. Hasonlóan rossz képet mutat Magyarország a civil szervezetek függetlenségéről is. A válaszadók 38 százaléka mondja azt, hogy ezek a kormány megfélemlítésétől mentesen tudnak dolgozni. Látszik, hogy Orbánnak fontos a kritikus hangot megütő civilek kordában tartása.

A sor végére kerültünk annál a kérdésnél is, hogy mennyire fontos a kisebbségi csoportok megvédése, és az uniós országok közül itt gondolják a legkevesebben, hogy az emberi jogok hozzájárulnak egy méltányosabb és igazságosabb társadalom felépítéséhez. A magyar adat 76 százalék, az európai átlag 88, Máltán 96 százalékot mértek. Az utolsó előtti helyen van Magyarország, ha azt kérdezik, mennyi fontos, hogy az ellenzék szabadon kritizálhassa a kormányt. Az idősebbek 54 százaléka szerint fontos, a fiataloknál mindössze 44 százalék az arány, az átlag 69, illetve 58.

Nagy az eltérés akkor is, ha a kérdés arra, vonatkozik, hogy a munkához jutásnál, az elhelyezkedésnél mennyit számít a politika. A megkérdezett magyarok 72 százaléka szerint fontos. Az uniós átlag 63 százalék, a boldogabb országokban pedig 30 alatt van a mutató.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikai Elemző Központ munkatársa szerint általában is elmondható, hogy ahol kisebb a korrupció, ahol fontos az emberi jogok tisztelete, ahol a pártok nem befolyásolják annyira a mindennapi életet, s főleg nem igyekeznek megfélemlíteni az embereket, ott jobban élnek. Orbán Viktor rájött, hogy úgy tudja hosszabb ideig fenntartani a hatalmát, ha minél több embert tud az állam befolyása, ellenőrzése alá vonni. Ezért lehet feltétel sok munkahelyen a lojalitás. Ezért megy ki a rendőrség egy-egy Facebook poszt miatt. Mérhető, hogy az emberek kevésbé merik elmondani a véleményüket, mint 10 évvel ezelőtt. Az is fontos a kormányfő számára, hogy a gazdaság szereplői is függjenek az államtól. Ez a hatalomtechnika régóta működik, működött a monarchiában és a Kádár-rendszerben is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI

Reggeli gyors
2020.06.26.06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert