„Klubrádió
Utópia

Ahol fény és anyag összeér

28/11/2021 18:06

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Mire szolgálhat egy tökéletesen lapos, mindössze egyetlen atom szélességű kristályszerkezet? Hogyan lép kölcsönhatásba vele a fény, és milyen haszna lehet a tudomány számára? Tapasztó Levente a grafénplazmonokról beszélt.

2021. november 23. Utópia (2021. november 23., kedd 19:00)
50:21
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Először hoztak létre a látható fény tartományába eső grafénplazmonokat egy speciális, nanométeres skálán gyűrt grafénszerkezet segítségével. Tapasztó Levente, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontjának vezetője az Utópiában segített megérteni az eredményt és annak jelentőségét.

A grafén méhsejtrács lemez elrendezésű grafit – mondta el a szakember. A létező legvékonyabb kristály, mindössze egy atom szélességű. Egyetlen réteg, amely stabil szerkezetet alkot. Előállítása könnyű. A grafittól eltérően a grafénban az elektronok úgy viselkednek, mintha nem lenne tömegük. Ez teszi egyedülállóvá.

Plazmonnak nevezzük a fény és az anyag különleges kölcsönhatásából létrejövő "kvázi-részecskét". Különlegességét az adja, hogy a fény összekapcsolódik az anyag elektronjaival. A fény elektromos tere összehangolt "hullámzást" kelt az elektronrendszerben.

Épp ezért volt érdekes, hogy a fény kapcsolatba léphet-e, és ha igen milyen módon lép kölcsönhatásba a grafén egyedi elektronszerkezetével.

 
Grafén-rétegek
Fotó: Pixabay
 

A grafénba zárt plazmonokat, vagyis a fénynek ezt a különleges, „sűrített” formáját nagyon erős elektromos közelterek jellemzik, amelyek a grafén felületétől mindössze néhányszor tíz nanométeres távolságig vannak jelen. Ha egy molekula ilyen közelségbe kerül a grafén felületéhez, kölcsönhatása a fénnyel akár milliószorosára is felerősödhet. Ennek óriási gyakorlati jelentősége lehet, hiszen különböző oldatokban, illetve a levegőben nagyon kis koncentrációban jelen lévő molekulák optikai detektálását is lehetővé teszi – áll az ELKH honlapján.

Emellett a tudományt hosszú ideje foglalkoztatja, hogy a számítástechnikában is felhasználható lehet az eljárás.

Azt is megjegyezte, hogy vannak más réteges kristályok is, amelyek egy, három, ötrétegű lemezekké rendezhetők.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2021.11.23., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor