„Klubrádió
Galaxis kalauz

Ahány levél, annyi tea

27/04/2022 16:37

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A teatörvénytől a teaszertatásokig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arra is választ kerestünk, milyen tealevélből milyen forró ital főzhető.

2022. április 27. Galaxis kalauz (2022. április 27., szerda 15:00)
47:42
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A 180. epizód főszereplője a tea volt. 1773. április 27-én szabta ki a brit Parlament a teatörvényt az amerikai gyarmatokra. Pásztor Katalin történész elmondta, a végül a függetlenségi háborúhoz is vezető eseményt még több jelentős történelmi fordulat előzte meg. Többségük alapja az Anglia és amerikai gyarmatai közötti feszültség volt, amelyet az adózás és a nem megfelelő képviselet szült. Már a hétéves háború meggyengítette a koronát anyagilag, emelte ki a történész, ezért fogadott el olyan új adóformákat, mint a bélyeg törvény, amellyel az amerikai kiadványokat sújtotta. A Brit Kelet-indiai Társaság gazdasági problémái pedig egyenes utat jelentettek a teatörvényhez, amely már akkora felháborodást okozott az újvilágban, hogy csupán félévvel az elfogadása után radikális aktivisták véghezvitték az úgynevezett Bostoni teadélutánt.

Fotó: Pixabay
 

És habár utóbbinak, illetve a teatörvénynek is amolyan névleges főszereplője volt maga a tea, a folytatásban mégis neki szenteltük a figyelmet. Olekszik Dorottya teaszakértő elmondta, rengeteg legenda ismert a tea keletkezéséről, és ezek többsége a keleti világhoz köthető, az azonban biztos, hogy a kezdetektől forrázva fogyasztották a cserje levelét. Az elkészítési módok között ugyanakkor óriási különbségek vannak, tette hozzá a Tea Akadémia alapítója. Az interjúból kiderült, mi a különbség a fekete, a zöld és a fehér tea között, hol termesztették egykor, és hol termesztik ma a teát, valamint megvizsgáltuk, milyen eltérések vannak a különböző kultúrák teafogyasztási szertartásai között.

Kedvenc teánk eredetéről is szó esett az adásban. Az Earl Grey tea Grey második grófjának, polgári nevén Charles Greynek a nevéhez fűződik, aki nem mellesleg a Whig párt aktív tagjaként 1830-ban a miniszterelnökségig vitte. A legenda szerint emberei egyszer Kínában kimentették a vízből egy helyi mandarin fiát, a mandarin hálából bergamottal ízesített teát ajándékozott a grófnak. A történet hitelességét némileg csökkenti, hogy Charles Grey soha nem járt Kínában, ahol egyébként a bergamottolajjal ízesített tea ismeretlen volt. A Grey család úgy tudja, a kínai mandarin a család howicki birtokán kreálta a gróf számára az aromás teát, a helyi meszes víz kedvezőtlen ízének ellensúlyozására.

Fotó: Pixabay
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. április 27. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes