„Klubrádió
Reggeli gyors

Ahány ember, annyi patkány - Megint ez lesz?

25/04/2019 10:19

| Szerző: Klubrádió

Hihetetlen, de ez elfogadható arány volt egy nagyvárosban. Az irtásukhoz nem politikusok kellenek, hanem szakértők.

2019. április 25. Reggeli gyors - részlet 19.04.25. Ócsai Lajos
07:22
00:00

 
Banksy patkány N.Y.
 

 

A rendkívüli patkányirtáshoz nem járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés, miután több fideszes képviselő nem jelent meg az ülésen. Pedig rengeteg patkány lepte el Budapestet. Ezek az állatok általában csatornákban élnek, az ételhulladék jelenti számukra a táplálékot.

Ötven évig patkánymentes volt Budapest – állítja Ócsai Lajos, az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetője. Ez az állatpopuláció rendkívül szapora, egy anyaállat évente nyolcszáz kis patkányt is képes világra hozni.

Az irtószerekre hamar képesek reagálni, rezisztensek lesznek. A szerek többsége a véralvadást gátolja, így pusztít, ám a hatóanyagok egy idő után semmit sem érnek, azokat cserélni kell.

Nem csak a patkány ravasz – mondja Ócsai Lajos, azoknak is ravaszaknak kell lenniük, akik felveszik ellenük a küzdelmet. A főváros vezetése olyan cégnek adta át a feladatot, amely közel sem jöhet a korábbihoz. Annak szaktudása, tapasztalata is volt. Ócsai Lajos szerint a fagyi most visszanyal.

Patkányügyben Tarlós István főpolgármester az ATV-ben azt mondta, a fővárosi patkányirtásért felelős cég folyamatosan végzi a munkáját, a tavaly augusztustól idén márciusig tartó időszakban pedig csökkent a lakossági patkányészlelések száma, bár a patkányok száma magasabb az elfogadhatónál. A főpolgármester közlése szerint  a patkányirtásért felelős cég kiválasztásáról nyilvános pályázaton döntöttek.

2019. április 25. A lényeg-részlet/Tarlós István az ATV-nek a patkányügyről
01:27
00:00


Rózsa Péter Ócsai Lajossal interjúját a cikk elején, a "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Tarlós István ATV-s nyilatkozatának vágott változatát a cikk alján játszhatja le.

 

Képek: Banksy, Forrás: Flickr.