„Klubrádió
Reggeli gyors

Agymosott Navracsics után az Orbán-báb Trócsányival viaskodnak

9/09/2019 09:28

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Trócsányi László volt az, aki magyar igazságügyi miniszterként felügyelte azokat a törvényeket, amelyek konfliktust váltottak ki Magyarország és az Európai Unió között, ő volt az, aki mintegy Orbán eszközeként, törvénybe foglalta a kormányfő akaratát.  Már csak ezért sem számíthat fáklyás menetre az uniós biztosi posztban reménykedve – erről a brit The Guardian. A Financial Times pedig arról, nem ok nélkül aggódik Orbán az uniós pénzek apadása miatt, a WSJ szerint ráadásul uniós biztosi jelöltjével is komoly gondok vannak. Külföldi lapszemle.

2019. szeptember 09. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (19.09.09.)
05:39
00:00

A Financial Times szerint a finn EU-elnökség szándéka, hogy keresztülvigye azt a pénzügyi tervet, amely megcsapolja a jogállami normákat megtagadó országok uniós támogatását. Tytti Tuppurainen, az ország uniós minisztere szerint a világszerte erősödő totalitárius rendszerek miatt különös jelentőséggel bír ez a törekvésük.

S ez különösen azt a két országot, Magyarországot és Lengyelországot fogja érinteni – jelzi a cikk, amelyeket Brüsszel eleve célkeresztjébe vett a közösség értékrendjébe ütköző intézkedéseik miatt, noha a miniszter nem nevesítette a két országot. Úgy fogalmazott a Financial Timesnak, hogy preventív intézkedéseket hozni, ami minden országot érint adott esetben, s nem is érti, miért interpretálta éppen ez a két ország az új elosztási tervezetet, amely minden bizonnyal a 2021-ben kezdődő, következő hét év büdzséjét már érinteni fogja.

Az északi és nyugati országok ezzel kapcsolatban kifejezetten frusztráltak amiatt, hogy nem találtak eddig megfelelő eszközt a közösséget megbénító illiberalizmus megfékezésére. A finn elképzeléseket a többség támogatja, mondta, kiegészítve ezt azzal, hogy a jövőben rendszeres értékeléseket kellene tartani az Unió jogállami helyzetéről.

A cikk idézi, hogy Orbán Viktor már július 1-től betámadta a finn elnökséget, többek között azzal, hogy a finn alkotmánybírákat az igazságügyi miniszter javaslatára az elnök nevezi ki. A cikk emlékeztet, hogy szeptember 16-án Magyarországról tartanak meghallgatást, amelynek végeredménye a szavazati jog megvonása lehet.

Nehogy már ő szabjon irányt

Trócsányi László volt az, aki magyar igazságügyi miniszterként felügyelte azokat a törvényeket, amelyek konfliktust váltottak ki Magyarország és az Európai Unió között – írja a brit The Guardian. S márcsak ezért sem számíthat fáklyás menetre előbbi a biztosi posztban reménykedve. Merthogy nem lehet elnézni a magyar vétségeket. Hisz 2014-től nemcsak a törvények mentek át a keze alatt, de nevéhez köthető az ügyészségi rendszer átalakítása is, a civil szervezetek kriminalizálása és a konténerekbe zsúfolt menekültekkel való bánásmód jóváhagyása. A CEU kiűzését is kiemeli összefoglalójában az írás.

Hogy ezek ellenére beválasztja-e Trócsányit Ursula von der Leyen bizottsági elnök, az az ő belépője is lesz a testületbe, őt is minősíti, amikor kedden kihirdeti a biztosok nevét. A holland Sophie in ’t Veld képviselő egyenesen provokációnak nevezi, amennyiben valóban megfontolás tárgyát képezi Trócsányi személye – legutóbb az uniós segélyek szétosztásáért felelős posztra.

A segélyügyek portfóliójába ugyanis a migráció, a születésszabályozás, a nőket érintő támogatások is beleértendők, ami nem ígér semmi jót, ismerve a magyar kormány ezirányú nézeteit. Birgit Sippel, német szocdem képviselő a lapnak úgy fogalmazott, hogy a migráció, a lakhatás és az igazságos elosztás ügyeinek ilyen jelölt ne szabjon irányt.

A cikk megjegyzi, hogy annak idején kötélen táncolt Navracsics Tibor biztosi megválasztása is, akit Budapesten sokan agymosott liberálisnak tartanak, s akit kezdetben ugyanilyen gyanakvással fogadtak az Európai Bizottságban, mint most fogadhatják majd Trócsányit.

Nagy hangon ellenzi a migrációt, és tömegével engedi be a külföldi munkásokat

Magyarország ellenezve a migrációt szélesre tárja kapuit a külföldi munkások előtt címmel sok részletre kiterjedő cikket közöl a Wall Street Journal Magyarország munkaerőhelyzetéről. Különös tekintettel arra, hogy szinte minden környező országnál lazább és kedvezőbb körülmények biztosításával igyekszik a kormány hazánkba csábítani a szakembereket. Az új migrációs szabályok ebben a tekintetben – szinte a legliberálisabbak a régióban.

Mongol zászló leng az egyik kertes házon Móron, jelezve lakói hovatartozását. Csak Móron legalább száz mongol dolgozik az autóüléseket gyártó cégnél. A kivándorlás és az alacsony születésszámok miatt munkaerőhiányt egyesek 80 ezerre, míg mások 150-200 ezerre teszik hazánkban. A kormány Mongóliából, Indiából, Vietnámból, s ki tudja még hány országból toboroz munkaerőt, reklámokon keresztül is, és például Ukrajnából és Szerbiából érkezők engedély nélkül is dolgozhatnak azokon a helyeken, ahol kiugróan magas a munkaerőhiány.

A kormányzati statisztikák szerint 43 százalékkal megugrott a kiadott munkaengedélyek száma, amikor kedvező szabályozást vezettek be egyik pillanatról a másikra, s aminek következtében már 8-21 nap alatt be lehet szerezni ezeket az engedélyeket. Ingyenes szállást, tolmácsot és kedvezményes élelmiszerjegyet biztosítanak, illetve adott esetben ingyenes hazautazást is a szerződés leteltével.

Újraértelmezett, világsikerű magyar játék

A MalayMail pedig a Magyarországról indult, Gyurkovics Attila által kitalált szabaduló szobák világ körüli hódító útjáról ad számot. Japántól kezdve Oroszországon, Hollandián, Csehországon át, ahol a helyi specialitásoknak megfelelően találják ki a témákat.

Prágában például azt, hogy 2027-től alkoholtilalom lesz és így adott a helyzet: sörkocsmát kell felfedezni.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle/FT, Guardian, MalayMail 
2019. szeptember 09. 07.00
riporter: Csernyánszky Judit