„Klubrádió
Esti gyors

Adódhat úgy, hogy az Isten pénze sem elég – Kárpáti János jegyzete

14/08/2019 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Néhány év után ismét kopogtat a recesszió. Még nem törte rá Európára az ajtót, de hívatlan látogatóként hamarosan felteszi a kérdést, felkészültünk-e arra, miként lehet elhárítani a 2008-ban a hitelválsággal kezdődött legutóbbi krízisesztendők megismétlődését.

2019. augusztus 14. Esti gyors / részlet, Kárpáti János jegyzete (19.08.14.)
02:17
00:00

Bocsássák meg, számokkal kezdem. Az elmúlt negyedévben enyhe recesszióba süllyedt a német gazdaság. Az előző évi azonos időszakkal egybevetve még mindig van egy kis növekedés, 0,4 százalékos, de ennek az esztendőnek a második három hónapja 0,1 százalékkal már rosszabb volt, mint az első három. Magyarországon ennél még jobb a helyzet, hiszen éves szinten 4,9 százalékos, az előző negyedévvel összevetve pedig 1,1 százalékos növekedést mértek.

A helyzet azonban így is aggasztó. Ha a német gazdaság, Európa legnagyobbika zsugorodni kezd, akár csak egy hajszállal is, azt mi, itt a Kárpát-medencében is meg fogjuk érezni. És ezt mindenki tudja, a magyar lakossággal utoljára a hetvenes évek elején lehetett, akkor is csak rövid ideig elhitetni, hogy hozzánk nem gyűrűzik be az olajválság. Most, néhány emelkedő év után, ismét kopogtat a recesszió. Még nem törte rá Európára az ajtót, de hívatlan látogatóként hamarosan felteszi a kérdést, felkészültünk-e arra, miként lehet elhárítani a 2008-ban a hitelválsággal kezdődött legutóbbi krízisesztendők megismétlődését.

Nincs egyértelmű válasz. Szokták mondani, a rossz katona az előző háború tanulságai alapján készül fel a következőre. Az euróövezetben a válságok átvészelésére szolgáló pénzalapokat ugyan imponáló módon feltöltötték, de ez gyaníthatóan csak arra lenne elég, hogy egy Görögország méretű államot kihúzzanak a gödörből. A populista osztogatás csúcsait megostromolni kívánó Itália már magával ránthatná a mélybe a közös valutát. Az alapok feltöltése fontos dolog, de mivel hülyeség ellen nincs orvosság, adódhat úgy, hogy oda az isten pénze sem elég. Ami fontosabb lenne, vagy inkább lett volna, hogy felgyorsuljon Európa integrációja, és ezáltal növekedjen versenyképessége. A szép tervekből azonban eddig nem lett semmi, olyannyira nem, hogy Európa energiáinak jelentős részét ma az köti le, hogyan vezesse el a kijáratig az alvajáró angolokat.

Kárpáti János jegyzetét a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019.08.14., szerda 18:00