„Klubrádió
Esti gyors

Abbahagyni a jóslást – Selmeci János jegyzete

25/06/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Kezdenünk kell azzal valamit, hogy a média, illetve a médiában szakértőként megszólalók jóslatainak jelentős része nem vált be.

2021. június 25. Esti gyors - részlet 21.06.25. Selmeci János jegyzete
01:47
00:00

Nem tudjuk megmondani, hogy okoz-e majd súlyos megbetegedéseket a delta mutáns Magyarországon – erről Ternák Gábor infektológus professzor beszélt pár nappal ezelőtt a Klubrádióban. Ferenci Tamás biostatisztikus a mai Reggeli Gyorsban pedig arra a kérdésre, hogy hogyan lehetett volna elkerülni a magas halálozást, azt mondta, hogy ez nagyon komplex kérdés, ezért nem tud rá biztosat válaszolni.

A két válaszból ugyan a világon semmit sem tudhattunk meg, mégis jó hallani, amikor valaki a tudós felelősségének tudatában azt meri mondani valamire, hogy nem tudja, és figyelembe veszi azt, hogy a mondatai hatással lehetnek az őt hallgatók életére, hangulatára. Utóbbi sem lényegtelen kérdés egy olyan másfél év után, amit sokan a vírustól való rettegésben töltöttek el, rettegni pedig nem egészséges.

Kezdenünk kell azzal valamit, hogy a média, illetve a médiában szakértőként megszólalók jóslatainak jelentős része nem vált be. Nem jöttek be a járvány – utólag már tudjuk, hogy – alig létező első hullámát követő „legyőztük a vírust”, „nem lesz második hullám”, illetve „nem lehet újra lezárni az országot” típusú előrejelzések. Sosem volt napi 500 koronavírus halott Magyarországon, pedig ezt várta egy amerikai intézet, nem lett baj az érettségikből, és az iskolanyitásból, ahogy megbuktak azok a jósok is, akik az elmúlt hónapokban minden egyes lazító intézkedés előtt azt mondták, hogy a járvány újra be fog robbanni. Most ők azok, akik a kötelező maszkviselés közelgő megszüntetése ürügyén riogatják az embereket; lehet persze, hogy igazuk lesz, de az igazság valószínűleg az, hogy ők sem tudják. Azt már tényleg csak a humorfaktor miatt teszem hozzá, hogy Zacher Gábor megjósolta, hogy a névnapján tetőzik majd a harmadik hullám, és nem, neki sem lett igaza.

És, hogy mit kezdjünk ezzel?  

Szerintem jobb lenne abbahagyni a jóslást. 

Selmeci János jegyzete a 2021. június 25-i Esti gyorsban hangzott el.