„Klubrádió
Reggeli gyors

A valódi rémhírterjesztőkkel nem foglalkoznak

14/05/2020 15:16

| Szerző: Klubrádió

Két idősebb férfit vitt be a rendőrség, mert állítólag rémhíreket terjesztettek. Rendőri túlkapás, hatalmi megrendelés, vagy kicsinyes bosszú? Mindkettejüket elengedték.

2020. május 14. Reggeli gyors - részlet 20.05.14. Szicherle Patrik
00:00
00:00

Gyulán és Szerencsen állított elő a rendőrség egy-egy férfit azzal, hogy rémhíreket terjesztettek közösségi oldalakon. Az egyik esetben véleménynyilvánításról volt szó, ezt az ügyészség is megállapította, a rendőrség pedig közölte, hogy igyekszik gyakorlatát az ügyészi állásponthoz igazítani. A másik esetben tényállításról volt szó, ha egyáltalán folytatódik az ügy, akkor azt kellene bizonyítania a rendőrségnek, vagy bíróságnak, hogy az illető valótlanságot állított, vagy valós tényt ferdített el úgy, hogy pontosan tudta, mit tesz. Ez a bizonyítás nem ígérkezik könnyűnek – jelezte Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője a Reggeli gyorsban.

 

Véleménye szerint nem a rendőrség online figyelő rendszere találta meg ezeket a bejegyzéseket, hanem lakossági bejelentés alapján intézkedtek. Ez a legrosszabb időkre emlékeztet, amikor rettegni kellett a besúgóktól és a legrosszabb reflexeket hozhatja elő az emberekből. A másik rettenetes következménye az egésznek az lehet, hogy ha nem is büntetik meg ezt a két embert, a családjukban, a környezetükben, de az egész társadalomban megjelenhet a pszichológiai hatása az eljárásnak. Az öncenzúra, a kritikus vélemények elfojtása. Nagyon fontos lenne ezért, hogy amikor egyértelműen véleménynyilvánításról van szó, akkor a rendőrség ne avatkozzon be, ilyesmivel ne is foglalkozzon.

Szicherle Patrik arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben átlagembereket vegzálnak, aközben nem látszik, hogy foglalkoznának a konspirációs internetes oldalakkal. Amelyek tényleg veszélyesek, mert álhíreket, rémhíreket terjesztenek, és százezres követő táboruk van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Police.hu.

Reggeli gyors
2020.05.14. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes.