„Klubrádió
Reggeli gyors

A választások előtt adták át, még mindig használhatatlan Buda legdrágább uszodája

2/06/2020 17:39

| Szerző: Klubrádió

Továbbra is használhatatlan a II. kerületi Gyarmati Dezső uszoda főmedencéje, egyelőre azon dolgoznak, hogy legalább a kinti, kisebb medencébe bemehessenek a sportolók és a helyiek – mondta Őrsi Gergely polgármester. A pesthidegkúti uszodát tavaly az önkormányzati választás előtt adták át, 4,4-ről indult, de 7 milliárd forintba került.

2020. június 02. Reggeli gyors / részlet, Őrsi Gergely (20.06.02.)
05:10
00:00

Ahogy a Magyar Hang beszámolt róla, használhatatlan a több mint 7 milliárdból épült II. kerületi uszoda főmedencéje. A Gyarmati Dezső Uszodát két héttel a tavaly őszi önkormányzati választások előtt adták át, eredetileg 4,4 milliárd forintba került volna, onnan kúszott fel az ára. 

Arról kérdeztük Őrsi Gergely ellenzéki polgármestert, hogy ki és mit rontott el a pesthidegkúti uszodánál. Elmondta: tavaly állítottak fel vizsgálóbizottságot pótmunka, garanciális munka, kötbérvita miatt az uszodával kapcsolatban, és ez a bizottság még végezte a munkáját amikor a járványhelyzet elején le kellett ereszteni a medencéket. Ekkor észlelték a legnagyobb, 50 méteres medence alján olyan hibákat, amelyek miatt további vizsgálatokra lesz szükség.

Átadták a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszodát
 
A Gyarmati Dezső Uszoda az átadóünnepség napján a II. kerületi Máriaremetei úton 2019. szeptember 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt
 
 


Arról van szó – közölte a polgármester –, hogy a medence alján a csempe alá víz került, és megsérülhetett a szigetelés. Független szakértő vizsgálja, hogy ennek mi az oka. Amíg a hibákat nem javítják ki, az 50 méteres medencét nem használhatja senki. Úgy szeretnék megjavítani az uszoda alapzatát, szigetelését, hogy biztosan rendben legyen, ne csak egy évig.

Laikusként ő is azt feltételezi, hogy ha feljön a csempe, akkor az hibázott, aki lerakta, de ezért kell alaposan, szakértővel kivizsgálni. Ha kiderül, hogy a kivitelező a felelős, akkor ki fizet? – tettük fel a kérdést. Őrsi Gergely azt mondta, szerinte ez mindenképpen garanciális hibának számít, és ilyen hibákat már javított a kivitelező vagy alvállalkozója.

Jelenleg nincs nyitva az uszoda. Három medencéje van, az 50 méteres, amelynek az alja nem jó, egy belső tanmedence és külső, 33 méteres. Azon dolgoznak, hogy a külső teljes értékeűen használható legyen. De amíg a nagymedencét nem tölthetik fel újra vízzel, addig a sportolóknak, a táborozóknak és a lakosságnak is ez utóbbin kell osztoznia. (A Magyar Hang cikkében azt is írja: a kinti medence körül lévő burkolat sok helyen feljött, emiatt igencsak balesetveszélyes, azt is javítani kell. A beruházó A-híd Zrt. a lapnak küldött válaszában közölte: a kivitelezési munkákat a megrendelő által készített kiviteli tervek szerint és a technológiai utasításokban előírtak betartásával végezte el. )

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggeli gyors
2020. június 2., kedd 07.20
Műsorvezető: Dési János