„Klubrádió
Esti gyors

A tudást nem lehet pótolni

13/02/2019 10:45

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Több mint ezren vettek részt az Akadémiai Dolgozók Fóruma által szervezett tüntetésen és élőláncban az MTA-nál kedd délután.

2019. február 12. Esti gyors - részlet 19.02.12. MTA
05:49
00:00

A résztvevők szolidaritásukat fejezték ki az Akadémiával és annak elnökségével, amely a demonstráció ideje alatt éppen arról tárgyalt, hogy elfogadja-e a kormány által meghatározott finanszírozási feltételeket. 

A kormányellenes tüntetéseken sokféle skandálást megtanulhattak már a résztvevők. Ezúttal az Akadémiáért emelték fel a hangjukat a tüntetők. Volt, aki az MTA előtti téren nagyjából 1500 másik demonstrálóval és volt, aki a színpadon. Mint Pléh Csaba nyelvész. És bár a tüntetők alapvetően bizakodónak tűntek, főleg a kormány tervei által érintett kutatók arról beszéltek, hogy az utóbbi hónapokban nem sok okuk volt az örömre. Egy másik fiatal kutató nemzeti ügynek nevezte az MTA sorsát. 

Kenesei István, az MTA levelező tagja arról beszélt, hogy a kormány Akadémia elleni támadása egy folyamat része. Mivel a folyamatok kiszámíthatóak, sokan kritizálták is a tudóstársadalmat, miszerint nem mutatott kellő szolidaritást, amikor mások kerültek a kormány célkeresztjébe. Ezt egy történész mondta, de a laikusok sem voltak szigorúak az MTA-val.

 
Lovász László, az MTA elnöke az Élőlánc a Tudományért nevű demonstráción Helyszíni fotó
 

Arról megoszlottak a vélemények, hogy milyen hatása lesz az élőláncnak és a tüntetésnek. Az egyik korábban már hallott fiatal biológus szerint annyi eredményt mindenképpen elkönyvelhetnek, hogy a szélesebb közönség is jobban megismeri az Akadémiát.

De nem az optimizmus a jellemző a kutatók között. És hasonlóan gondolkozik a tüntetők többsége is. Pedig Pléh Csaba szerint az akadémiai kutatások veszélyeztetésével Magyarország nagy bajba kerülhet: aligha leszünk ugyanis képesek máshonnan pótolni a tudást.

A szervezők elégedetten értékelték a rendezvényt, ami az Akadémiát körülölelő élőlánccal ért véget: a tüntetők néhol több sorban vették körül az épületet, látványos lezárást biztosítva ezzel a demonstrációnak.

Galavits Patrik összeállítását a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapfotó: MTI, Koszticsák Szilárd.