„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A tinifilmek evolúciója

15/06/2019 16:16

| Szerző: Klubrádió

Sophie Marceau karrierje is szóba került a műsorban, amikor a kamaszokról szóló filmekről beszélgettünk. Nem kisebb kérdést tettünk fel, mint hogy mi az a tinifilm.

2019. június 15. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. június 15., szombat 13:30)
25:35
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

Elengedhetetlen része-e a lázadás témája a kamaszokról szóló filmeknek, mi volt az Amerikai pite sorozat előfutára, és vajon John Hughes beszélt-e először a fiatalok problémáiról a fiatalok nyelvén vagy ezt már megtette néhány évtizeddel korábban James Dean is?

Hogy mi számít tinifilmnek, és hogyan változott a jellege az évek során, erről szólt az e heti Hangosfilm – Szélesvásznú verzió.

A műsorvezető, Timár Ágnes Baski Sándor filmkritikussal beszélgetett az első, Marlon Brando és James Dean fémjelezte fiataloknak szóló filmekről, a tinihorrorokról, az új generációs kamasz sztárokról és persze a klasszikusokról, mint a Forró rágógumi vagy éppen a Házibuli.

És ha már Házibuli: ebben az adásban a gyerekszínészek karrierjét vizsgáló rovatban Sophie Marceau pályája került terítékre.

A francia színésznő mindössze 14 éves volt, amikor eljátszotta Vic szerepét a Házibuliban, amelyet két évvel később követett a folytatás, így még itt sem mondhattuk túlkorosnak. Sőt, az 1984-ben forgatott Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjátékban mindössze 18 évesen volt Jean Paul Belmondo partnere.

Szakmailag a legerősebb időszaka a nyolcvanas évek végétől a kilencvenes végéig tartott. Néhány kellemes romkom, mint A párizsi diáklány Vincent Lindonnal, újabb klasszikus feldolgozás, az Anna Karenina, egy történelmi dráma, a Rettenthetetlen, és még Bond lánnyá is avanzsált A világ nem elég című filmben, amelyben Pierce Brosnan volt a 007-es.

Pályáján persze voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de már önmagában az elismerésre méltó teljesítmény, hogy sok gyerekszínésszel ellentétben, Sophie Marceau képes volt felnőve megőrizni mozisztár státuszát.

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió minden szombaton fél2-től hallható a Klubrádióban, valamint a www.klubradio.hu oldalon megtalálhatók a korábbi adások.  

A legutóbbi műsort a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Hangosfilm
2019.06.15. 13:30.
Műsorvezető: Timás Ágnes