„Klubrádió
Reggeli gyors

A színművészetis hallgatók nem, de a vezetők leülnek Vidnyánszkyval

2/09/2020 13:44

| Szerző: Klubrádió

Jelenleg nincs mit beszélni a Színművészeti fölé helyezett Vidnyánszky Attilával, aki folyamatosan sértegette az intézmény hallgatóit, tanárait, minősítgette az oktatás színvonalát. A hallgatók csak azután tárgyalnak vele, ha teljesülnek a követeléseik. Elszántak, és kitartanak – mondta az egyetemi HÖK elnöke, Csernai Mihály. Közben az egyetem felmondási idejét töltő vezetése közölte, hajlandó Vidnyánszkyval tárgyalni.

2020. szeptember 02. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Csernai Mihály 2020.09.02.
10:10
00:00

Úgy néz ki, nem mozdulnak az álláspontok a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kormányoldali einstandolása miatt zajló vitában, de a hallgatók abszolút elszántak, az egyetem autonómiájáról szóló követeléseik világosak, és amíg ezek nem teljesülnek, nem hátrálnak meg – mondta Csernai Mihály, az intézmény hallgatói önkormányzatának elnöke. Megjegyezte, eddig is sok diák csatlakozott a tiltakozáshoz, és a számuk szerinte egyre csak nőni fog, valamint nagyon számítanak az ügyük mellett álló külső szervezetek, színházak és magánszemélyek támogatására is.

Szurdi Panni és Csernai Mihály
 
Szurdi Panni és Csernai Mihály, az SZFE diákjai
 

A hallgatók az egyetem Vas utcai épületénél – amit egy részük hétfőn éjféltől elbarikádozott – kedden délután rövid sajtótájékoztatón ismertették követeléseiket, illetve álláspontjukat.

Nyilatkozatuk pontjai:

  • garantált autonómiát az egyetemnek
  • elutasítják az egyetem modellváltásáról szóló törvényt jelenlegi formájában
  • elutasítják a kuratórium és felügyelőbizottság kinevezésének módját és a jelenlegi vezetést
  • elutasítják a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat
  • elutasítanak bármilyen önkényesen kinevezett vezetőséget
  • követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását
  • követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott dokumentumok elfogadását
  • követelik a jelenlegi kuratórium lemondását
  • követelik, hogy az egyetem jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz
  • követelik, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az intézmény finanszírozásából
  • követelik, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe
  • a pártpolitikától a továbbiakban is elhatárolódnak, maradjanak távolt annak képviselői
  • az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be.

Bár az nagyon üdvözítő, hogy Vidnyánszky Atttila, az egyetem fölé helyezett kuratórium elnöke hétfőn azt nyilatkozta, nyitott a párbeszédre, de a hallgatók a követeléseiket tárgyalási alapnak tekintik, ezért egészen addig nem szeretnének tárgyalni, amíg azok nem teljesülnek. Addig nincs miről beszélni – hangsúlyozta Csernai Mihály a Klubrádióban.

A HÖK elnök hozzátette, nem érti Vidnyánszkynak arra utaló kijelentéseit, hogy őt nem hallgatták meg az egyetem részéről. Csernai szerint hónapok óta az ő nyilatkozatait olvassák és nézik a sajtóban, ahol minősíthetetlen hangon beszél az egyetemről, amit a hallgatók semmilyen módon nem tudnak elfogadni, és nem látják semmilyen indokát. Vidnyánszky folyamatosan sértegeti a hallgatókat, tanárokat, oktatókat, szakokat, minősítgeti az SZFE-n folyó oktatás színvonalát. „Nem értem, hogy akkor most mi az, amit még, ezen túl el nekünk tudna mondani.”

Nem arról van tehát szó, hogy a hallgatók ne beszélnének Vidnyánszky Attilával, csak azt látják, hogy jelen pillanatban nincs egymás számára érdemi mondanivalójuk, kommunikációs patthelyzet állt elő. A hallgatók tehát kitartanak, és próbálnak a legvégsőkig elmenni, és maguk mellé állítani a közvéleményt, képviselni az egyetem ügyét, amíg tudják – mondta a HÖK-elnök.

SZFE HÖK
 
Forrás: SZFE HÖK
 

Közben, a 24.hu híre szerint, az egyetem felmondási idejét töltő vezetése közölte, hajlandó Vidnyánszkyval tárgyalni, miután az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke kedden este az ATV-ben azt is említette, hogy – az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva – levélben megbeszélést kezdeményezett Upor Lászlóval, az egyetem rektor-helyettesével. Válaszul az épp távozóban lévő egyetemi vezetők jelezték, úgy döntöttek, hogy felelősségük részt venni ezen a találkozón. A közlemény szerint Upor Lászlót Németh Gábor és Bagossy László kísérik el a megbeszélésre, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a beszélgetés változatlan visszaidézésre alkalmas módon rögzítésre kerüljön. A találkozó időpontjáról egyelőre nincs hír.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors-részlet/ Interjú Csernai Mihállyal
2020. szeptember 02., szerda 08.10
riporter: Lampé Ágnes