„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A színészek nem azok, amiknek látszanak

22/06/2019 10:28

| Szerző: Klubrádió

A szombati Hangosfilm – Szélesvásznú verzióban tisztelgünk a nyolcvanas évek világa előtt a kort idéző sorozatokkal; valamint megnézzük, milyen változásokon mentek keresztül a képregény filmek az első tévés megjelenésüktől mai szuperhatalmuk elérésükig. És van egy születésnaposunk is.

2019. június 22. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. június 22., szombat 13:30)
26:45
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes
Lajtos Mónika filmkritikus elmondja, hogy mitől volt annak idején jó a Twin Peaks, és mi a jó az új évadban; miért forgatnak újra, és miért folytatnak 30 éves sorozatokat.

Rusznyák Csabával, a Geekz főszerkesztőjével Timár Ágnes arról beszélget, hogyan kerültek át a tévéből a képregényhősök a moziba.

Születésnapján köszöntjük Klaus Maria Brandauert. Az osztrák színész ugyan több szállal kötődik a magyar filmezéshez, és konkrétan Szabó Istvánhoz, természetesen a Mephisto volt mind közül a legjelentősebb. Brandauer 1943-ban született Stájerországban, eredeti neve Klaus Georg Steng; Maria Brandauer az édesanyja leánykori neve. Mint oly sok európai színész, ő is először színházi szerepekkel kezdte a karrierjét, később jött a tévé, majd a mozi. 1966-ban tűnt fel az első tévéfilmjében. A kisebb szerepek között volt egy Derrick epizód is 1975-ben. Az első jelentősebb filmszerepe mindjárt Magyarországhoz kötötte. Kovács András Októberi vasárnap című drámájában szerepelt Bács Ferenc partnereként. Két évvel később, 1981-ben pedig a híres Mephisto-béli szerepével kötötte össze szakmai útját Szabó Istvánnal, aki később a Redl ezredesben és a Hanussenben is ráosztotta a főszerepet.

Hogy mennyire felkerült a nemzetközi, sőt amerikai (amennyiben ez sőt) filmes térképre, az is bizonyítja, hogy a Távol Afrikától című romantikus filmben Golden Globe-díjat és egy Oscar-jelölést ért a játéka.

Ma is aktív, és ha már azzal kezdtük, hogy milyen jelentős tényezője a magyar filmművészetnek is, fontos elmondani, hogy Szabó István új filmjének, a Zárójelentésnek főszereplőjeként láthatjuk újra. Várhatóan az év második felében kerül a mozikba az alkotás.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2019. június 22. szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes