„Klubrádió
Reggeli gyors

A szélsőjobbtól a szélsőbalig

12/02/2019 09:06

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államok küzdeni fog azért, hogy visszaszerezze befolyását a NATO keleti szárnyán. Pompeo óvta Magyarországot attól, hogy orosz pályára álljon. Témák a külföldi sajtóból.

2024. április 20.
00:00
00:00

Az Egyesült Államok küzdeni fog azért, hogy visszaszerezze befolyását a NATO keleti szárnyán, különösen olyan országokban, mint Magyarország, ahol a kormány foltot ejtett a demokrácián, és ez befagyasztotta a kapcsolatokat, ami viszont lehetővé tette Oroszország és Kína számára, hogy kiterjessze jelenlétét. Így vázolta Mike Pompeo Washington törekvéseit a Bloomberg hírügynökség szerint, az amerikai külügyminiszter budapesti látogatását összegezve. Pompeo, akinek a személyében 2011 óta most először látogatott el az amerikai diplomácia irányítója a magyar fővárosba, óvta Magyarországot attól, hogy orosz pályára álljon, és arra is felszólította Budapestet, hogy akadályozza meg kínai hídfőállás létrejöttét, ami gazdasági és politikai értelemben egyaránt eladósítaná Magyarországot – írja a Bloomberg. „Nem szabad megengednünk, hogy Putyin éket verjen a NATO-beli barátok közé” - idézi Pompeót az amerikai hírügynökség.

Célzott bírálat

Szijjártó Pétertől azt a kijelentést emeli ki a Bloomberg tudósítása, hogy Magyarország továbbra is megbízható szövetségese az Egyesült Államoknak. Ennek alátámasztására a magyar külügyek irányítója elmondta, hogy egyfelől megküldik a parlamentnek a magyar-amerikai kétoldalú védelmi megállapodás szövegét, aminek az aláírását Magyarország eddig halogatta, másfelől pedig Magyarország amerikai gyártmányú légvédelmi rendszer vásárlásáról folytat tárgyalásokat. Pompeo – írja a Bloomberg – arról beszélt, hogy az Egyesült Államok eddig túlságosan távol tartotta magát Közép-Európától, és hagyta, hogy az űrt a versenytársai töltsék ki, de ez így nem mehet tovább. Világossá tette viszont azt is, hogy az Egyesült Államok nem fog visszariadni a célzott bírálattól sem, például a jogállamisági aggályokat illetően. Ennek jegyében – fogalmaz a Bloomberg – Pompeo első budapesti találkozója a civil társadalom olyan vezetőivel zajlott le, akik bírálják Orbán Viktor hatalommegszilárdító lépéseit, az ellenkező hangok elhallgattatását és az állítólagos kormányzati korrupciót. Az amerikai diplomácia irányítója bejelentette azt is, hogy programot indítanak a a független helyi média támogatására Magyarországon és három másik közép-európai országban. Különösen az orosz és kínai befolyásból eredő korrupcióval kapcsolatos oknyomozó újságírói tevékenység kap támogatást.

Az uniós intézményeket nem lehet szétzilálni

Európai Parlament (Forrás)

Szintén a Bloomberg friss cikkei között található az a terjedelmes írás, amely a májusi európai parlamenti választások lehetséges kimenetelét elemzi, közvélemény-kutatási felmérések alapján. Az áttekintés fő következtetése, hogy az eddigi fősodorral szemben álló erők ugyan valószínűleg mandátumnyereséget fognak elkönyvelni, az uniós intézményeket mégsem tudják majd szétzilálni, mert különbözőségeik miatt bizonyára képtelenek lesznek a szükséges belső összefogásra. Konkrét számokra lefordítva most úgy néz ki, hogy a populista és euroszkeptikus erők három csoportosulása 176-ot szerezhet meg az Európai Parlament 705 mandátumából. Ebben nincs benne a Fidesz, amely a fősodorbeli Európai Néppártnak a tagja, valamint nincs benne a Jobbik sem, amelynek európai szinten jelenleg nincs szövetségese.

E két magyar párt a számítások szerint további 15 mandátumot jelenthet, amit ha hozzáadunk a 176-hoz, akkor azzal 27 százalékot érhet el a populisták mandátumaránya – szemben a mostan 22,5 százalékkal. Ez a számítás viszont még nem veszi figyelembe a Spanyolországban feljövőben levő Vox párt, illetve az olasz – általában baloldali populistaként emlegetett 5 Csillag Mozgalom lehetséges mandátumait. Vannak olyan számítások, amelyek szerint a jobb- és a baloldali populista pártok, mozgalmak mindent egybevetve 220 mandátumot szerezhetnek, ami már viszonylag közel van a minőségi határt jelentő egyharmadhoz – sok szavazás esetében ugyanis kétharmados többségre van szükség az érvényességhez.

Mint a Bloomberg cikkéből kitűnik, az elemzők újabban azt próbálják mérlegelni, mennyire képzelhető el az, hogy a szélsőjobbtól a szélsőbalig mindenki, aki úgymond a berendezkedett elit, az establishment ellen van, esetenként azonosan szavazzon, anélkül, hogy állandósult, formalizált szövetséget kötnének egymással. Egyes vélekedések szerint ilyen ad hoc összefogás nem kizárt néhány témakörben, például olyankor, amikor Oroszország elleni gazdasági szankciókról kell állást foglalni, és a szankció elleni voksot indokolhatja akár az oroszbarátság, akár a saját, legszűkebb értelemben vett üzleti érdek.

Orbán szülésre buzdítja a nőket

Végül röviden arról, hogy a New York Times egyik beszámolójának a megfogalmazása szerint Orbán elutasítja a bevándorlókat, viszont arra kéri a magyar nőket, hogy szüljenek több gyereket. A cikk szerzője megjegyzi: egyetlen uniós országban sem olyan magas a termékenységi ráta, hogy bevándorlás nélkül elég legyen a népességszám fenntartásához. Magyarország, azzal a mutatóval, hogy gyerekek száma a nők számának csak másfélszerese, a mezőny végén kullog, mégis a külföldi munkaerőt leginkább elutasító országok közé tartozik.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" gombra kattintva hallgathatja meg. Címlapfotó: MTI.