„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

A reklám, amely önmagáért készül

9/06/2019 10:10

| Szerző: Klubrádió

A tehéntúróról elsőre nagy valószínűséggel a palacsinta, túrós batyu, és más hasonló finomságok jutnak eszünkbe, másodszorra viszont szinte biztos, hogy Tóth József Füles klasszikus reklámfotója.

2019. június 07. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. június 7., péntek 10:00)
93:27
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János

Talán nem is biztos, hogy tudjuk, ez kinek a munkája, hol jelent meg, és hogy egyáltalán miért is reklámozta a túrót, de a bocifej, amelynek kifliből vannak a szarvai, paradicsomkarikából az orra és margarétát tart a szájában, mindannyiunk vizuális memóriájának része.

Tóth József ennek a legendás képnek a történetét is elmesélte Gálvölgyi Jánosnak az Ötösben. Ahol többek között arról mesélt, hogy bár ügyvédnek készült, sosem akart igazán jogász lenni, és hogy fotós lett, az is a véletlen műve volt.

Az apja étteremtulajdonos volt, így családja nem részesült a legszerencsésebb elbírálásban az előző rendszerben. Hogy a jogi egyetemre nem vették fel, az is végeredményben ennek volt köszönhető. Ő azonban nem bánta. Segédmunkásként helyezkedett el, és nagyon szerette a közösségben töltött időt.

Apja azonban nem adta fel, hogy valami jövedelmezőbb szakmát adjon a kezébe, így az éttermébe betévedő tisztviselők, befolyásos emberek közbenjárását kérte fia érdekében. Így lett Tóth Józsefből műszerész. Ahogy fogalmazott, egészen 3 és fél óráig tartott műszerészi pályafutása. Mikor szembesült azzal, hogy ez a munka miből áll, inkább lemondott a folytatásról.

A fotóriporteri szakmáról nem is hallott addig, amíg egy ismerőse – aki ezt a szakmát űzte – nem mesélt neki róla. Rögtön megtetszett neki a dolog. Habár nem maga a fotózás, amivel korábban különben nem is foglalkozott, hanem a tény, hogy aki fotóriporter, az belföldi járatokkal repkedhet. Amikor jelentkezett az MTI-hez, rossz ajtón nyitott be, és a Főfotónál találta magát. Így lett fotós.

Tóth József nem mellesleg karikaturista is. Szintén nem mellesleg ezzel a szakmával is azért ismerkedett meg, mert apja ösztönözte próbálja ki, hátha megy. Ment. Sajdik Ferenc közölte le első rajzait.

Az igazi áttörést azonban a tehéntúrós reklámfotója hozta, amely szellemessége mellett azzal is kivívta a figyelmet, hogy az addigi grafikai plakátok után ez volt az első fotó formátumú reklám.

Az Ötösben további izgalmas részleteket árult el pályájáról.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. (Címlapi kép: MTI, fotó: Czimbal Gyula)

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2019. június 7., péntek 10.00