„Klubrádió
Reggeli gyors

"A propagandatörvény elérte az emberek ingerküszöbét"

15/12/2021 12:03

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Velencei Bizottság szerint a propagandatörvény összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal. Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője szerint a kormány ugyan mindent elkövet, hogy homofób választóit megtartsa, de a döntéseivel szembeni ellenállás nem szűnik meg.

2021. december 15. Reggeli gyors - részlet 21.12.15. Dudits Luca
06:54
00:00

Családként kell elismerni az azonos nemű szülőket, és gyermekeiket az EU-ban – mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.

"Egyetlen, az Európai Unió területén született gyermek sem maradhat hontalan, akinek szülei is uniós állampolgárok" – foglalta össze Dudits Luca. A Háttér Társaság munkatársa beszélt a Klubrádiónak a döntés várható következményeiről.

Azonban vannak még olyan kérdések, amelyek a béranyaság, az örökbefogadás, a mesterséges megtermékenyítés eseteiben merülnek fel, ezeket nem tudjuk még pontosan. Hozzátette, számunkra a legfontosabb kérdés, hogy Magyarországon mennyire veszi majd komolyan a döntést a kormány, és bevezeti-e a döntés nyomán az új európai irányelvet. Példát ennek ellenkezőjére láttunk – jegyezte meg.

Példaként emlete ki a kormány által gyermekvédelminek nevezett propagandatörvényt, amelynek kapcsán először az Európai Bizottság indította el a kötelezettségszegési eljárást (ez két héttel ezelőtt a második szakaszba lépett). A Háttér Társaság közleménye szerint december 13-án pedig a Velencei Bizottság is nyilvánosságra hozta a júniusban megszavazott homofób és transzfób propagandatörvényről szóló vizsgálatát. A Bizottság úgy véli, a propagandatörvény összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal, elfogadása elhamarkodott volt, ráadásul a kormány elmulasztotta a civil társadalommal és az ellenzékkel való egyeztetést.

Dudits szerint a propagandatörvény elérte az emberek ingerküszöbét, ennek tudja be, hogy már a nyáron három nap alatt szervezett tüntetésen 10 ezer ember fejezte ki nemtetszését ennek kapcsán. Egyúttal kifejezte reményét, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb az LMBTQIA közösség iránt, mint azt a kormány hirdeti.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dudits Lucával
2021.12.15., kedd 7:15
Riporter: Para-KovácsImre