„Klubrádió
Hetes Stúdió

A politikai polgárháború előérzete

26/09/2020 15:49

| Szerző: Lampé Ágnes/Klubrádió

Innentől kezdve 2022-ig bárkire bármilyen indokkal ráhúzható, hogy ő gonosz libernyák, ezért küzdeni kell ellene, hisz Magyarország ellensége. Ilyen egyszerű. És jöhetnek is az ellenségek sorba. A libernyákok támadásainak célkeresztjében ugyanis „a konzervatív-kereszténydemokrata hagyomány szíve közepe, mint a nemzet, a család, a vallási hagyomány.”

2020. szeptember 26. Hetes Stúdió-részlet (2020.09.26. Lampé Ágnes jegyzete)
03:11
00:00
Együtt újra sikerülni fog - ez a címe Orbán Viktor eszmefuttatásának, amivel Tusnádfürdő és Kötcse helyett idén írásban, a Magyar Nemzetben nyitotta meg az őszi politikai évadot.

Orbán trükkös és cseles, mind mindig. Népmesei módon jókra és rosszakra osztja a világot, benne Magyarországot: a jók a konzervatívok, a rosszak a liberálisok. Végtelen leegyszerűsítés, így persze érthető, befogadható, ily módon eladható az üzenet.

Ne legyenek ugyanis kétségeink: innentől kezdve 2022-ig bárkire bármilyen indokkal ráhúzható, hogy ő gonosz libernyák, ezért küzdeni kell ellene, hisz Magyarország ellensége. Ilyen egyszerű. És jöhetnek is az ellenségek sorba. A libernyákok támadásainak célkeresztjében ugyanis „a konzervatív-kereszténydemokrata hagyomány szíve közepe, mint a nemzet, a család, a vallási hagyomány.” „A kereszténydemokrácia egyetlen esélye, ha beleáll a nyílt szellemi és politikai küzdelembe”.

Mondom, trükkös.

A társadalom ugyanis láthatóan vevő erre a harcra, nagyon is beleáll a küzdelembe. Családok, barátok, nyugdíjasok, diákok nem állnak szóba egymással, közben anyázzák, bántják egymást azért, ha a másik nem elég családszerető, nem akar gyereket szülni, nem küzd vehemensen a magyar érdekeiért a galád külföldi behatolókkal szemben, nem jár vasárnap templomba, egyetért a színművészetis diákokkal, vagy simán másképp éli meg mindennapokat. Indok könnyedén található. És mehet a gyilok, vagy szebb néven „küzdelem a gaz libernyékok ellen”.

Az egész nem véletlen: A Fidesz mindig tesztel, felméri társadalom visszajelzését egy-egy kampány vagy egy kommunikációs üzenet bevezetése előtt. Ez az ellenségeskedés pedig úgy tűnik, nagyon megy, csináljuk is bőszen. A politikai kampány miatt pedig mind benne vagyunk, ha akarjuk, ha nem.  

Az ellenzék is ugyanezt teszi. Ráadásul Orbán nekik is odaszúr rendesen: „Eszközük a már többszörösen bukott baloldal, amelynek vezére Gyurcsány Ferenc, ifjúsági szervezete a Momentum, dollármilliárdos szponzora pedig Soros György.”

Orbán amúgy egyetlen ellenzéki politikust említ név szerint: Gyurcsány Ferencet. Vajon miért? Mert bukottnak tekinti, így ráépítheti a szörnyű baloldali, libernyákos imidzset? Vagy mert fél, hogy ő bukik, miközben Gyurcsány megerősödik és visszatér, mint az ellenzék vezéralakja? Ezért aktivizálni kell a csapatot?

Orbán szerint az ellenzék soraiban már nincsenek saját akarattal bíró pártok. A munka elvégezve: a Jobbiktól az LMP-ig mindenki bedarálva és betöltve, mint a kolbász.”

Ez tehát a stratégia 2020-ig. Küzdelem, harc, hadrendben állítás, kilovagolás. És a végén nagy ütközet.

Szerintem Orbán nem fél. Épp hogy magabiztos. Pedig a vírus miatt visszaesik a gazdaság teljesítménye, jön a munkanélküliség, a gyenge forint, a drága zöldég a piacon, elszegényedő családok, és a lassan összeomló egészségügy. És a vírus miatt a halálesetek számának megugrása úgy négy-öt hét múlva.

Nem baj, nem erre figyelünk, hisz legalább harcolhatunk.

Lampé Ágnes jegyzete a 2020. szeptember 26-i Hetes Stúdióban hangzott el.

Címlapi kép: Salvador Dali: A polgárháború előérzete