„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

A politikai kabaré hőskora – Beregi Péter az Ötösben

20/11/2022 07:58

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Beregi Péter színművész volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. november 18. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. november 18., péntek 10:05)
86:44
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Beregi Péter a műsorban elmondta, hogy bár tudja, a színész addig állhat színpadon, amíg érez magában késztetést, és ma is rendkívül aktív életet él, egyszer csak eltűnt körülötte a csapat, amellyel mindig együtt játszott, ezért úgy döntött, a továbbiakban a családjának él.

Az interjúban Beregi Péter mesélt az édesapjáról, aki Erdélyben bonvivánként működött, és amikor „kiöregedett” ebből a szerepkörből, az üzlet felé fordult. Bár szerencsésen megalapított egy kávézót, és tehetős ember lett, végül a zsidótörvények miatt elvettek tőle mindent, és a második világháború után nem sokkal elhunyt. Ahogy Beregi Péter édesanyja is korán távozott, így ő intézetbe került.

Beregi Péter az apja sorsát ismerve nem tervezte, hogy maga is színész legyen, de egy iskolai fellépésen verset mondattak vele, ami végül eldöntötte a sorsát.

Elsőre nem vették fel a Színművészeti Főiskolára, így több színházban is próbálkozott elsajátítani a szakma lényegét. Beregi Péter kiemelte Petrik József színművész nevét, aki felfigyelt rá egy előadásban, és támogató szavakkal segítette, hogy kitartson: színész lesz belőle.

 
Beregi Péter és Gálvölgyi János (kép: Klubrádió)
 
 

Az akkor nemrégen alakított Déryné Színházban talált otthonra, ahol az úgynevezett büntetett színészek játszottak, akik később persze a legmagasabb állami kitűntetéseket kapták, hiszen a „faluszínházba” nem tehetségük hiánya miatt helyezte őket a rendszer.

Beregi Péter életében hamar megjelent az a Mikroszkóp Színpad, amellyel végül évtizedekre összenőtt a pályája. A műsorban a színművész hangsúlyozta, Sas József halálával megszűnt a politikai kabaré, így ezzel a továbbiakban nem is akart próbálkozni.

Beregi Péter arra is kitért, hogy apja polgári baloldali volt, aminek ő is vallja magát.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2022. november 18., péntek 10:05