„Klubrádió
Megbeszéljük...

A pápa Csíksomlyón, Orbán a meccsen

3/06/2019 17:03

| Szerző: Klubrádió

Szimbolikus jelentőségű látogatást tett Ferenc pápa Erdélyben, a magyar miniszterelnök közben egy stadionban szórakozott. Ez is szimbolikus.

 

2019. június 03. Megbeszéljük - részlet 19.06.03. Gábor György
12:42
00:00

Ferenc pápa liberális – állítják gyakorta, pedig nem erről van szó, hanem arról, hogy a pápa komolyan veszi a hitét, a hit értékrendjét, és ebben teljesen következetes. Ezzel persze meglepetést okoz azoknak a politikusoknak, akik szeretik magukat keresztény harcosoknak feltüntetni, bár semmi közük a kereszténységhez – mondja Gábor György egyetemi tanár, vallásfilozófus.

 
Pápai mise
Fotó: Veres Nándor / MTI
 

A pápa látogatása szimbolikus. Csíksomlyó Kelet-Európa talán legfontosabb vallási centruma, pápa még soha nem járt ott. Ráadásul a pápa nem csak a katolikus egyház főpapja, hanem a Vatikán államfője is. Orbán Viktornak tehát illett volna megjelennie. Nem kellett volna föltétlenül találkozniuk, de az is szimbolikus lett volna, ha Orbán megjelenik. A magyar miniszterelnök arról beszél, hogy Európa legnagyobb keresztény harcosa, hogy mennyire fontos a magyarság egysége, közben meg elmegy szórakozni.

Ferenc pápa arról beszélt, hogy egymás vallási szokásait tiszteletben kell tartani, továbbá arról, hogy más felekezetekkel folyamatos párbeszédet kell folytatni, hogy a múltat ugyan nem szabad elfelejteni, de az nem lehet akadálya a diskurzusnak. Balázsfalván boldoggá avatott hét görög katolikus püspököt, akiket a román ortodoxia szeretett volna magába olvasztani, meglátogatott egy roma közösséget, akiktől az egyház nevében bocsánatot kért. Egész útja során azt tette, amit egy pápának tennie kell, nem ellenségeket keresett, hanem azt hirdette, hogy minden ember egyenlő, és az embereken segíteni kell.

Eközben Orbán Viktor egy stadionban ült és nézte a meccset.

Dési János interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2019. június 3., hétfő 16.00
riporter: Bolgár György