„Klubrádió
Reggeli gyors

A nyugdíjasok ötször kapnak pluszpénzt? Számoljunk!

28/05/2020 14:02

| Szerző: Klubrádió

Mielőtt irigykedni kezdene bárki is a nyugdíjasokra, érdemes átgondolni, hogy milyen összegekről lehet szó. Ha lehet egyáltalán. Mert nem biztos.

2020. május 28. Reggeli gyors - részlet 20.05.28. Farkas András
05:28
00:00

Arról szól a propaganda, hogy a nyugdíjasok a jövő év végéig öt alkalommal kaphatnak plusz juttatást. Ebből kettő majdnem biztosnak tekinthető, mert törvényben garantált, három pedig a gazdasági helyzettől, illetve némi trükközéstől függ.

Farkas András nyugdíjszakértővel vettük időrendi sorrendbe a lehetőségeket.

 

Idén novemberben esedékes egy nyugdíjkorrekció, amennyiben az infláció meghaladja a kormány által előre tervezett 2,8 százalékot. Ezt nevezhetjük esélyesnek, ugyanis az inflációt rendszeresen alulbecslik, most pedig itt van a koronavírus okozta válság is. Jövő januárban kell a költségvetési törvényben foglaltak szerint 3 százalékkal emelni a nyugdíjakat. Ez egységesen ennyit jelent, a magyar kormány nem ismeri a sávos emelést, amit sok nyugati országban alkalmaznak. Itt az 50 ezres nyugdíjat is 3 százalékkal emelik és az 500 ezrest is. Ugyanekkor esedékes a beígért 13. havi nyugdíjemelés első részlete is, ami 1 heti járadéknak felel meg. Ezért nevezik ezt reálisabban 53. heti nyugdíjnak. Aztán 2021 novemberében történhet meg –az eddigi gyakorlat szerint- az újabb korrekció, ha az infláció jövőre nagyobb lesz 3 százaléknál, és érkezhet nyugdíjprémium is, ami pedig a gazdasági növekedés mértékétől függ. Ez a legbizonytalanabb tényező, hisz ma még senki sem tudja megmondani, hogy mikorra és milyen eredménnyel sikerül kilábalni a válságból, hogyan indul újra a gazdaság. Törvény szerint 3,5 százalék fölötti GDP-emelkedésnél jár a prémium, a kormány prognózisa most 4,8 százalék, tehát elvileg számíthatnak prémiumra a nyugdíjasok.

Az átlagnyugdíj ma 142 ezer forint, ennél valamivel pontosabban tükrözi a valóságot a mediánnyugdíj néven emlegetett mérőszám, ami 127 ezer. A medián azt jelenti, hogy pontosan ugyanannyian kapnak ennél kevesebbet, mint amennyien többet. Ezekhez kell viszonyítani a fent említett százalékokat.

Farkas András megjegyezte, hogy a nyugdíjas társadalom nem tekinthető egy egységnek, a kisnyugdíjasokra kellene koncentrálni. Ők mintegy 70 ezren vannak. Sokak nyugdíja az 50 ezer forintot sem éri el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2020.05.28. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes