„Klubrádió
Utópia

A nagyítás új határai

12/12/2021 19:52

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Galajda Péter biofizikus a sejtek, és környezetük megfigyelésének új módszereiről, a mikroszkópiás technológia új módszereiről beszélt az Utópiában.

2021. december 07. Utópia (2021. december 07., kedd 19:00)
42:07
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

A Széchenyi 2020 program "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" pályázata keretében az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Debreceni Egyetem (DE) kutatóiból álló konzorcium 2017 óta vizsgálta azt, hogy a sejtek genotípusa és környezete hogyan határozza meg azok megfigyelhető tulajdonságait – írja a kutatóintézet honlapján.

Galajda Péter biofizikus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa beszélt a projekt eredményeiről. Ezek egy része módszerfejlesztés, mikrofluidikai és mikroszkopikus területeken.

Ezeket olyan tudományos területeken alkalmazhatják, mint a gyógyszermolekulák gyors jellemzése, a daganatok vizsgálata, az immunválaszban részt vevő sejtek kölcsönhatása, a fotoszintézis és sejtosztódás kapcsolatának megértése algákban, a korallalkotó algasejtek jellemzése és a káros mutációk evolúciós szerepének megértése egysejtű sörélesztőben. A sejt osztódásakor bizonyos molekulákból nem ugyanannyi jut az új sejtekbe, így tökéletes utódsejteket. Az újonnan kfejlesztett módszerekkel a sejtek változását is feltérképezhetjük. Bizonyos tumorok esetén a sejtek elváltozását újszerű módon követhetjük nyomon ezekkel a módszerekkel.

A cél, hogy ezeket a mikroszkópiás eljárásokat a "betegágyhoz lehessen vinni".

A folydékok mikroszkópikus szintű manipulálása fontos lehet olyan helyzetben, amikor nem szeretnénk, ha a folyadékban örvények alakulnának ki, keveredés történne. Ezek mikroszkópikus csatornarendszerek létesítésével válik megoldhatóvá.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 
MikroszkópFotó: Sóki Tamás / MTI
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2021.12.07., kedd 19:00
Műsorvezető: Neuman Gábor