„Klubrádió
Esti gyors

A mezőgazdasági jövedelmek négyötöde támogatás

16/10/2019 06:47

| Szerző: Klubrádió

Az EU tagországainak többsége nem szeretné, ha csökkentenék az agrártámogatások mértékét, pedig a mostani gyakorlat torzítja a piacot.

2019. október 15. Esti gyors / részlet, Raskó György (19.10.15.)
05:46
00:00

Meglehetősen nagyvonalúan támogatja a mezőgazdaságot az Európai Unió, ami egyrészt szükséges valamilyen mértékben, másrészt elkényelmesíti a gazdálkodókat. Ezért szeretné csökkenteni a bizottság a támogatás mértékét, de ezt a lépést húsz ország ellenzi. Például Olaszország, Németország, Svédország, vagy Finnország helyesli.

Magyarországon az úgynevezett földalapú támogatás, tehát amit a föld használója kap, hektáronként 69 ezer forint – mondta el Raskó György agrárközgazdász. Ha ezt mind felélték, akkor 2021 után bajban lesznek a termelők. Amennyiben összerakva fejlesztésekre használták, akkor jól jártak, főleg, ha szövetkezésre, gépesítésre, raktárépítésre költötték, vagy arra, hogy megjelenjenek a kereskedelemben. Ezt nem sokan látták be, a mintegy 200 ezer támogatott termelőből úgy 25-30 ezren. Az sem volt mindegy, hogy az agráriumon belül mely szektorban dolgoznak, a gabona- és olajosmag-termesztést, a tejtermelést támogatta leginkább az EU.

Jól jelzi az uniós pénzek torzító hatását, hogy Magyarországon a mezőgazdasági jövedelmek 80 százaléka származik támogatásból, míg Hollandiában ez mindössze 10 százalék. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a rendszerhez hozzá kell nyúlni, még ha ez nem is esik jól a tagországok többségének. A tervek 15 százalékos csökkentést irányoznak elő.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.10.15. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván