„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„A mesék csak úgy jönnek”

19/07/2019 12:50

| Szerző: Klubrádió

Az élet nem olyan egyszerű, mint amilyennek a mese ábrázolja. De. A mesék a világ minden táján ugyanazt az értéket képviselik. Mesefejtés szóban - hallgassa meg.

2019. július 19. Ötös - részlet 19.07.19. Pápes Éva
48:35
00:00

Pápes Éva mesefejtő az Ötösben elmondta, a mesék az idők folyamán egyre többet változtak azáltal, hogy egyre többen mesélték, egyre több változtatással. Végül azok maradtak fenn, amelyek a legjobbak, legértékesebbnek bizonyultak. Amelyek tanítani tudták az embereket, nem csak szórakoztatni.

Gálvölgyi János kérdésére, hogy miért kezdett foglalkozni mesekutatással, mesefejtéssel, Pápes Éva elmondta, gyerekkorában nagyon szerette őket, felnőttkorában már nem, mert úgy érezte be, becsapják. Mert az élet nem olyan egyszerű, mint amilyennek a mese ábrázolja. Aztán rájött, hogy lehet az. Rajtunk is múlik. Fel kell ismerni – tette hozzá –, hogy a világban rend van, vagy ha nincs, rendet lehet tenni.

A mesefejtő a műsorban arról is beszélt, hogy ezek a klasszikus történetek földrajzi helytől függetlenül egy tőről fakadnak, amit az mutat a legjobban, hogy akár egy norvég, akár egy litván vagy kínai mesét vizsgálunk, kiderül, ugyanazokat az értékeket képviselik.

A mese egy térkép – folytatta Pápes Éva –, amely nem csak, hogy rámutat a problémáinkra, hanem segíthet is azokat megoldani. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy különbség van a valóság és az elképzelt világunk között, és hogy ez a két dimenzió mennyire van távol egymástól, mutatja a probléma mértékét. Hófehérke meséjén keresztül beszélt arról, hogy azok a karakterek, amelyeket ott megismertünk, ma is velünk élnek, és az általuk a mesében véghez vitt cselekedetek a saját belső tetteinket, vagy éppen tétlenségünket mutathatják.

Pápes Éva elmondta, hogy ugyan a legtöbben a hollywoodi, naplementés befejezésre gondolunk, ha Hófehérke „sikersztorijáról” van szó, pedig valójában itt nem két szerelmes egymásra találása a megoldás, hanem a bennünk lévő egyes típusok megtalálása. Ugyanúgy meg kell találjuk magunkban Hófehérkét, mint a megmentő szerepében feltűnő herceget, aki a cselekvő énünket szimbolizálja.

A mesefejtő az adásban hozzátette, az, hogy beszélgetünk a mesék által vázolt élethelyzetekről, segíthet a megoldásban – többek között erről szólnak a meseterápiák.

Az interjút fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2019.07.19. 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János