„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyarok kétharmada a jogállamiságra voksol

21/10/2020 16:25

| Szerző: Klubrádió

Az uniós állampolgárok 77 százaléka, köztük a magyarok 72 százaléka támogatja az EU tervét, hogy a támogatások folyósítását a jogállamisághoz kössék – derül ki az Európai Parlament megrendelésére október elején készített felmérésből.

2020. október 21. Reggeli gyors - részlet 20.10.21. Hegedűs István
08:56
00:00

Az Európai Parlament felmérést készített október elején az Európai Unió állampolgárai között arról, hogy helyes-e a jogállamiságot elvárni a támogatásokért cserébe. Meglepetésre a magyar állampolgárok 72 százaléka is indokoltnak tartja a feltételt.

A Reggeli gyors műsorában Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke azt mondta, ez azt is jelenti, hogy nemcsak azon tagállamok polgárai vélekednek így, ahonnan a pénz érkezik (tehát a nettó befizető országok), hanem az egész Európai Unióban általánosan az állampolgárok többsége egyetért ezzel a feltétellel. „Az nem úgy van, hogy csak úgy felnyaljuk a pénzt.”

Hozzátette, a kérdés az, hogy Orbán Viktor komolyan veszi-e ezt, vagy folytatja a maga politikai táncát. Hegedűs az utóbbit valószínűsíti.

Ahhoz képest meglepőnek tartja az eredményt, hogy sokan úgy értelmezik a tervet, hogy ezzel az unió bele akar szólni az egyes országok belpolitikájába.

Szerinte sokan úgy ítélik, hogy az EP ezzel a felméréssel akar nyomást gyakorolni a zárkózottabb, az uniós tagsággal járó irányelveket elutasító politikát folytató nemzetállamokra.

Kijelentette, hogy ma Magyarország és Lengyelország nem teljesítené az Európai Unióba belépés feltételeit összesítő koppenhágai kritériumokat. Így az újonnan belépő tagországokkal szemben támasztott elvárások veszítenének erejükből. Emellett – mutatott rá Hegedűs – a tagországok egymás melletti működése is veszélybe sodródik.

„Ha egy tagállam nem fogadja el egy másik tagállam bíróságának döntéseit, mert ott nem érvényesül a függetlenség, hanem politikai befolyás alapján döntenek, az a közös döntéshozatalban katasztrofális következményekkel járhat. Ennek jelei most már egyértelműek, hiszen vannak olyan esetek, amikor a lengyel bíróság döntéseit más tagállamok nem fogadják el. A kölcsönös bizalom omlik össze az unión belül, ha ezt a folyamatot nem állítják meg.”

A probléma súlyát érzékeltetve arról is beszélt, hogy már többségben vannak azok a pártok, amelyek a renitens illiberális államokra nyomást gyakorolnak, de ez hatásos mechanizmus nélkül nem sokat ér. A jogállamisági mechanizmus bevezetése az EP reményei szerint ennek véget vethet.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést. Címlapfotó: Flickr.com

Reggeli gyors/részlet
2020. október 21. 08:15
Műsorvezető: Para-Kovács Imre