„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyar tehet arról, hogy beteg?

22/05/2019 10:49

| Szerző: Klubrádió

A halálozási statisztikákban a keringési, az emésztőszervi rendszerrel összefüggő, valamint a daganatos betegségeket tekintve is rosszabb a helyzet Magyarországon, mint Szlovákiában, Csehországban vagy Lengyelországban.

2019. május 22. Reggeli gyors - részlet 12.05.22. Komáromi Zoltán
06:07
00:00

Magyarországon már többségben vannak a krónikus betegek – derül a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, amelyből az is kitűnik, hogy a Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország által alkotott visegrádi négyek (V4) mezőnyében szinte minden, az egészségügyet leíró mutatót tekintve az utolsó helyet foglaljuk el. A kutatást tegnap, kedden mutatták be - Az egészségügy helyzete Magyarországon címmel, a  Szociális Demokráciáért Intézet, a Friedrich Ebert Alapítvány és a Gazdaságkutató  Intézet közös rendezvényén.

Mivel magyarázhatóak ezek az adatok?

A Klubrádió, Reggeli gyors című műsorában Komáromi Zoltán háziorvos elmondta, hogy ennek nagyon sok összetevője van. Bár az ilyen konferenciákon - meglátása szerint - mindenki egymásra mutogat, amikor ilyen adatokról beszélünk, hogy ki a hibás, de tapasztalata szerint általában oda jutunk el, hogy maga a beteg tehet róla, mert miért  pont Magyarországra született?! 

Az egészségpolitikus hozzátette, hogy a fórumon elhangzott, éppen ehhez kapcsolódóan egy előadótól, hogy növekedett Magyarországon a születéskor várható élettartam az elmúlt években, Európa többi országához hasonlóan, ám a betegségben töltött évekkel nőt. 65 év felett az embereknek már több, mint 90 százaléka krónikus betegségben szenved - tette hozzá a háziorvos. Vannak betegségek (szív és érrendszeri) ahol nagyon jó eredményeket értünk el, de például a daganatos megbetegedésekben világelsők vagyunk.

 
Forrás: Pixabay
 

Komáromi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte három dologról lenne szó egy civilizált országban, amelyről egyébként beszélnek a politikusok és a szakemberek, csak a megvalósítás hiányzik. Nem látjuk a költségvetési keretet, másrészt nem látjuk a szervezeti feltételeket. Az egészségnevelésnek, az egészségfejlesztésnek, mind az általános, mind a középiskolákban tantárgynak kellene lenni. Így kiképeznének egy generációt arra, hogy tisztában legyenek alapvető kérdésekkel. Hogy mi az a láz, túlsúly, egészséges táplálkozás, megelőzés. A háziorvos nagyon fontosnak tartaná, hogy még a gyerekkorban, szűrővizsgálatokat végezzenek.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban ma az a helyzet, hogy a közfinanszírozott járóbetegellátásba annyit tesz a kormány, mint a lakosság a magánorvosi ellátás finanszírozásába. Csak azt felejti el mindenki, hogy a közfinanszírozott járóbetegellátásban egy évben 60 millió orvos - beteg találkozás jön létre és ugyanebből a pénzből a magánellátásban 60 ezer vizit. És ez – Komáromi Zoltán szerint – azt mutatja, hogy az állami finanszírozás nincs felpörgetve.

Pikó András interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: flickr.com.