„Klubrádió
Reggeli gyors

A leginkább rászorulók maradnak ki a babaváró kölcsönből

9/07/2019 14:01

| Szerző: Klubrádió

Bár szabad felhasználású hitelről van szó, a bankok „bizonyos fifikákkal” megoldják, hogy ne lehessen hitelkiváltásra használni a babaváró támogatást, így pont azok nem kaphatják meg, akik régebbi, drága hitelt fizetnek vissza, tehát akik legjobban rá lennének szorulva – mondja a szakértő.

B. Varga Judit, az

2019. július 09. Reggeli gyors / részlet, B. Varga Judit (19.07.09.)
06:23
00:00
Azénpénzem.hu főszerkesztője egészen biztosnak tűnik, hogy a középosztálybeliek és a náluk tehetősebbek élhetnek a babaváró kölcsönnel, legalábbis a maximális hitelösszeggel, a többiek nagy valószínűséggel kimaradnak belőle.

A rendelet szövege „csodálatos”, széles körben igénybe vehető támogatásról ír, azonban a banki hitelbírálatra bízták az egészet, és itt van a csapda. Arról is volt szó, hogy egy pénzügyminisztériumi utasításban tiltják meg, hogy hitelkiváltásra lehessen használni, ami „elsőre marhaság”, hiszen szabad felhasználású hitelről van szó. De mostanra kiderült, hogy bár ő nem tud ilyen titkos utasításról, a hitelkiváltást „különböző fifikákkal” megakadályozzák a bankok.

Konkrét információik vannak arra, hogy bankok saját belső utasításban bizonyos hiteltípusok kiváltását kizárják, azt mondják, hogy például adósságrendező hitelre nem lehet felvenni. Ez csak házon belül működik, hiszen szabad felhasználásról van szó. Itt viszont belép az, hogy úgy csinálnak, mintha két hitelről lenne szó. Ezt B. Varga Judit kifejtette: a babavárónak 50 ezer forint alatti a törlesztője, tehát elméletben 100 ezer forintos jövedelemtől lehetne fölvenni. De ismernek olyan konkrét esetet, amelynél az illető a 82 ezer forintos törlesztőjű hitel kiváltására szeretné használni, a bank viszont úgy csinál, mintha 82+50, tehát 132 ezer forint lenne a törlesztő, és máris 260 ezer forintos jövedelem kellene. Novák Katalin államtitkár egyébként azt mondta, hogy ha valaki nehézséggel találkozik, menjen másik bankhoz.

Akik úgy szabadultak a devizahitelüktől, hogy kaptak valamilyen engedményt (tehát nem kapta vissza a bank az összes pénzét), azok felkerültek egy hitelinformációs negatív listára, amelyen nem egy, hanem öt évig lesznek rajta. Felháborítónak tartja, hogy nekik egyetlen bank sem ad babavárót, őket teljesen kizárják ebből a körből. Ahogy nagy valószínűséggel azokat is, akik valamilyen régebbi, drágább hitelt nyögnek, tehát akik leginkább rá lennének szorulva egy ilyen lehetőségre, hiszen az nagyban javítaná a család helyzetét.

A babaváró támogatást júliustól azok a 18 és 40 év közötti feleségek kérelmezhetik, akiknek magyar lakcímük van, a házastársak legalább egyikének minimum 3 éve folyamatosan társadalombiztosítási jogviszonya van (ez hallgatói jogviszony is lehet), valamint legalább az egyiküknek ez az első házassága (illetve ha volt is mindkettőjüknek már házassága, akkor egyiküknek sem lehet még gyermeke).

A támogatást a jelenlegi jogszabály alapján 2022. december 31-ig lehet igényelni, és ha a beígért gyermekek nem születnek meg, akkor a kamat elvész, és a teljes összeget vissza kell fizetni.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors 
2019.07.09. 07:15 
Műsorvezető: Dési János