„Klubrádió
Ötös

A kutya DNS alapján is azonosít egy embert

13/11/2019 17:00

| Szerző: Klubrádió

El nem tudjuk képzelni, hogy milyen elképesztően gazdag a szagok világa egy kutya számára. Mégis képes egyetlen embert kiválasztani és követni ezer között is.

2019. november 13. Ötös - részlet 19.11.13. Hernyák Aurél
32:36
00:00

Eltűnt embereket segítenek megtalálni azok a kutyák, amelyeket a Mantrailing Akadémia Alapítvány munkatársai tanítanak be és nevelgetnek. Az állatok orra rendkívül érzékeny, ha egy versenyuszoda medencéjébe beletennénk egyetlen kanál cukrot, azt is megéreznék. Kísérletek szerint a DNS-mintájából is felismerhetnek egy embert - mondta el Hernyák Aurél szóvivő.

Amerikában vérebekkel dolgozó profi kutyás személykeresők kezdték megfigyelni, hogy miként is viselkednek négylábú munkatársaik. Természetes körülmények között is vizsgálódtak. Lassan alakult ki az a módszer, amellyel az alapítványnál betanítják a kutyákat.

Nekik a keresés egy játék, a vadászat része, amit a kutyavezetővel együtt játszanak, természetesen jutalomért. Apró lépésekkel haladnak. Először a kiskutya látja, hogy elmegy az a valaki, akinek a szagát érzi, aztán már nem látja, a keresendő személy egyre messzebbre megy, és így tovább. A kutyának meg kell tanulnia, hogy kizárjon a világból minden más szagot, csak arra koncentráljon, azt keresse, amit mutattak neki. A játék vége mindig a jutalmazás. A következő keresés akkor lesz sikeres, ha az előzőt egy „jó buli” zárta.

Ismerjék meg Zellert, a mentőkutyát! - ÖTÖS ajánló (2019.11.13.)
Ismerjék meg Hernyák Aurélt és kutyáját, Zellert!

Persze emberi szempontból nézve a keresés vége nem mindig jó buli. Nem túl gyakori, hogy élve találják meg az eltűnt személyt. Nagyon sok függ az időtől, attól, hogy hány óra múlva indulhat el a csapat, de az időjárástól és más körülményektől is. Ha például az illető fölszáll egy buszra, villamosra, akkor a kutya már nem tudja tovább követni.

Vannak más állatok is, amelyeknek jó a szaglásuk, például a disznó is ilyen, de Hernyák Aurél szerint az ember és a kutya egyfajta szerződést kötött az együttműködésre. A kutyák között is vannak persze a keresésre alkalmasabb fajták, például a véreb, a labrador, a kopó, vagy a vizslafélék.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Ötös
2019. november 13. 10:00
Műsorvezető: Lang Györgyi