„Klubrádió
Reggeli gyors

Pálinkás József: Akár működhet is az MTA átalakítása

11/03/2019 11:34

| Szerző: Klubrádió

Senki sem érti, hogy miért kell átalakítani az akadémia kutatóhálózatát, de a kormány nem fog visszakozni, az MTA részéről ezért szükség volt a kompromisszumra. A rendszer működéséhez azonban bizalom kell, ami meg nincs - mondta Pálinkás József, az Akadémia volt elnöke a Klubrádióban az MTA-vezetés és a kormányzat szándéknyilatkozatáról.

2019. március 11. Reggeli gyors - 19.03.11. Pálinkás József
12:40
00:00

Ha tisztességesen és becsületesen, a tudományos élet szereplőit bevonva hozzák létre a kutatóintézeteket irányító új szervezetet, az akár működőképesek is lehet – így kommentálta az akadémia és a kormány által aláírt szándéknyilatkozatot Pálinkás József, a MTA volt elnöke.

Pálinkás József szerint látható célja és értelme nincs az átalakításnak, senki sem érti, hogy miért volt erre szükség, de a kormány nem fog visszakozni, az akadémia vezetése viszont rugalmas, a kompromisszumra szükség volt – tette hozzá.

A Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője által múlt héten megkötött egyezség szerint a tudományos testület tudomásul veszi, hogy a kormányzat 2020-tól kiszervezi az akadémiai kutatóhálózatot, a kormányzat pedig vállalja, hogy az – legalábbis egyelőre – egyben marad, az Akadémia pedig megőrizheti vagyonát. A végső döntést az MTA részéről a tudományos testület közgyűlése hozhatja meg.

 

Bizalom is kellene hozzá, de az nincs

Pálinkás József értelmezése szerint a szándéknyilatkozatban arról van szó, hogy létrejön egy kutatóhálózat, amelynek a műszerei, épületei továbbra is az Akadémia birtokában vannak, az állam pedig biztosítja a működési költségek fedezetét, valamint ennek megfelelően létrejön egy irányító testület, a kormány delegáltjainak részvételével. Ilyen testületek, mint mondta, léteznek a világban, és ezekbe általában a tagok 20 százalékát küldheti az állam, 80 százalékban pedig a tudományos közösség képviselői alkotják.

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen felállás működőképes legyen, bizalomra van szükség, ami jelenleg érthető módon hiányzik az Akadémiai Dolgozók Fóruma részéről, hiszen az ITM kilenc hónapig nem csinált semmit, most jutott el egy szándéknyilatkozatig – tette hozzá.

Minden attól függ tehát, hogy az új irányító testületet – amely alá szükséges egy döntés-előkészítő tudományos tanács is – hogyan állítják fel. Alapfeltétel, hogy azt a tudományos élet szereplőinek döntő többsége is támogassa. Ha így hozzák létre a kutatóintézeteket irányító új szervezetet, akkor „ezen az úton el lehet indulni”– fogalmazott.

Pálinkás József szerint azonban az Akadémiai Dolgozók Fórumának a szándéknyilatkozat utáni éles hangú reakciója azonban azt mutatja, a kutatók olyan fokon bizalmatlanok az ITM-mel szemben, ami már az MTA vezetését is nagyon nehéz helyzetbe hozza, de teljesen érthető, mert eddig csak olyan dolog történt, ami a kutatóközösség szempontjából felháborító és méltatlan.

Őrültség lenne

A volt MTA-elnök arról is beszélt, hogy a közvetlen uniós forrásokból elnyerhető kutatói pályázati pénzek elosztására a kormányzat egy új irányítási szisztéma esetén sem lehetne befolyással.

Más a helyzet a strukturális alapokból Magyarországon megítélhető kutatási pénzekkel, amelyek hasznosításába jelentős beleszólása lehet a kormányzatnak. Ebből a forrásból 2015 és 2018 között jelentős összegek mentek az akadémiai kutatói hálózatba, az infrastruktúra kiépítésébe.

Az azonban őrültség lenne, ha megvett új műszereket, berendezéseket a jövőben nem használnák ki, mert a döntéshozók nem biztosítanak pénzt a további működtetésükre, illetve az intézmények nem nyerhetnek el újabb pályázatokat, elesnek a munkájuk folytatásához szükséges összegektől.

Arra, hogy az újabb támogatási ciklusban, 2021-2027 között hová ítélik meg a forrásokat természetesen a kormánynak szintén lesz befolyása, hiszen ezeket a terveket valójában kormányhivatalokban készítik elő, és hagyják jóvá.

Pálinkás József atomfizikus 2001–2002 között az akkori Orbán-kormány oktatási minisztere volt, 2015 és 2018 között pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, az MTA elnöki posztját 2008-tól töltötte be hat éven át.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: 168 óra.hu.

Reggeli gyors/Interjú Pálinkás Józseffel
2019. március 11., hétfő
műsorvezető, riporter: Szénási Sándor