„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

A kozmetikumok is árthatnak

4/10/2019 14:15

| Szerző: Klubrádió

A vásárlók 41 százaléka hajlandó többet fizetni egy kozmetikumért, ha az jobb minőségű, mint a hasonlóak. De honnan tudja meg, hogy melyik jó és melyik nem?

2019. október 03. Nívó 2019.10.03. Molnár Ferenc
12:44
00:00

Azt feltehetően mindenki úgy gondolja, hogy a szintetikus kábítószerek rendkívül veszélyesek. Azt talán már kevesebben hiszik, hogy sokféle élelmiszer is árthat az egészségünknek, sőt sokféle kozmetikum is. A Nívó című fogyasztóvédelmi műsorunkban ez utóbbiakra koncentráltunk.

Szekértő vendégünk, Molnár Ferenc arról beszélt, hogy egyre több a tudatos fogyasztó, ők alaposan megnézik, hogy mit vásárolnak, és azt veszik, ami természetesebb, akkor is, ha drágább. Valamiféle tisztulási folyamat megy végbe, talán a klímaváltozás ébresztett rá sokakat, hogy figyeljenek jobban, például olyan kozmetikumokat vásároljanak, amelyeknek az alapanyaga még érintetlen, tiszta környezetben termett. A különböző krémeknél, cseppeknél, egyéb készítményeknél a legfontosabb az alapanyag. Lényeges, hogy azt lehetőleg biofarmokon termesszék, ha vadon terem, akkor tiszta helyeken gyűjtsék. Érdemes figyelni arra is, hogy egy készítmény bio, vagy natúr. Nem sok különbség van a kettő között, azonban, ha valamire ráírják, hogy bio, azért akár tízszer annyit is kérhetnek, mint a natúrért.

A kozmetikumok választéka zavarba ejtően bőséges. Segít az eligazodásban a minősítés. Illetve csak akkor segít, ha ebben is el tudunk igazodni, mert a szakértő szerint itt is folyik az össznépi átverés. Európában 40-50 minősítő szervezet is osztogat védjegyeket, pecséteket, de ebből csak 5 olyan van, amely megbízható. Ezeknek a tanúsító jeleit kell keresni a tégelyeken, tubusokon. (Megnevezésük az interjúban.) Az Európai Uniónak is elege lett a káoszból, ezért készült az úgynevezett COSMOS Standard, amely rendkívül szigorú követelményeket határoz meg. Ha ezzel találkozunk egy kozmetikumon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az egy bevizsgált és jó minőségű termék.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Nívó
2019.04.03. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta