„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

A közlekedés jövője, hogy nem kell közlekedni

1/07/2019 14:51

| Szerző: Klubrádió

Üsd a Trabantot! Volt egykor a jelszó. Valamennyi eredményt hozott, elkezdték lecserélni az autókat az emberek, de áttörést nem hozott az akció.

2019. július 01. Ötös - részlet 19.07.01. Fleischer Tamás
45:30
00:00

Átlagosan 65 percet tölt egy ember közlekedéssel és ez adat régóta nem változik. Korosztályonként persze változik a szám, a huszonévesek 90, a hetvenen felüliek csak 30 percet szánnak utazásra. A legtöbbet a negyven-negyvenöt éves emberek autóznak. Természetesen vannak földrajzi különbségek is, az amerikaiak példádul az átlagnál sokkal többet utaznak.

Az említett 65 perc Magyarországon 63, ennek az egyik harmadát gyalog, a másikat autóval, a harmadikat tömegközlekedési eszközökkel tesszük meg, esetleg kerékpárral. Érdekes jelenség, hogy pár évtizede egyre kevesebben bicikliztek vidéken, mint korábban, pedig az a falvak jellemző közlekedési eszköze, viszont Budapesten és a nagyobb városokban egyre több lett a bringás, és ez visszahatott a vidékre is.

Fleischer Tamás az MTA Világgazdasági Intézetének kutatója mutatott be követendő példákat, amelyek alkalmazásával csökkenhetne a zsúfoltság. Lisszabonban végeztek egy kísérletet, amikor is megszüntették volna a hagyományos autós és buszközlekedést, csak megosztható taxik és kisbuszok járhattak volna a városban. Az eredmény? A járművek száma 3 százalékra csökkent, a parkolóknak csupán 10 százalékára volt szükség, viszont a közlekedési költségeket csak a felére sikerült leszorítani, hisz a járművek állandóan úton voltak. Ráadásul elveszett az utazó embereknek a vezetés élménye, ami egyfajta szabadság.

A szakértő szerint az a legfőbb gond a városi közlekedés megszervezésénél, hogy nincs átgondolt koncepció. A tervezők, szervezők önálló projektekben gondolkodnak, azokat nem kapcsolják egységes rendszerbe. Be kellene látni, hogy nem a hely kevés, hanem az autó sok.

A műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Ötös
2019.07.01. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre