„Klubrádió
Esti gyors

A korrupció burjánzásához nem kell különleges jogrend

18/04/2020 08:47

| Szerző: Klubrádió

Az úgynevezett felhatalmazási törvény egésze aggályos, de a közpénzek elcsalására a korábbi jogszabályok is lehetőséget adtak.

2020. április 17. Esti gyors - részlet 20.04.17. Ligeti Miklós
04:14
00:00

Logikusnak tűnik, hogy a különleges jogrend bevezetése az eddiginél is több alkalmat ad a csalásra, a korrupcióra, hisz a hatalmon lévők sok tekintetben szabad kezet kaptak. Kevésbé tűnik fel, ha valakik szórják a közpénzt. Sokan elmondták már aggodalmukat a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban, amivel az a legfőbb probléma, hogy nem írtak bele időpontot, időtartamot, így nem lehet tudni, meddig ad a kormánynak plusz jogokat, meddig irányíthat parlamenti kontroll nélkül.

A Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós azonban arra emlékeztetett az Esti gyors című műsorunkban, hogy a korábban elfogadott törvények is lehetőséget adtak a korrupcióra. Megemlítette a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, aminek semmi köze a koronavírushoz, ám a beruházással kapcsolatos információkat tíz évre titkosították. Arról sem lehet semmit tudni, hogy a Mol és a Richter bizonyos üzletrésze hogyan került alapítványi tulajdonba.

Egyszóval: van mit vizsgálni és kideríteni a járványveszély előtti időszakból is, amikor a kormánynak még nem volt különleges felhatalmazása.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.04.17. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János