„Klubrádió
Reggeli gyors

A kormány okoz válságot, nem a menedékkérők

22/05/2019 11:44

| Szerző: Klubrádió

Baj van a bírák függetlenségével, a nők egyenjogúságával, a civil szervezetek működési feltételeivel, a menekültek jogainak biztosításával. Ennél több gondot is látott Magyarországon az ET emberi jogi biztosa.

2019. május 22. Reggeli gyors - részlet 19.05.22. Pardavi Márta
06:05
00:00

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint nem a „tömeges bevándorlás”,  nem a menedékkérők okoznak válsághelyzetet Magyarországon, hanem a  kormány tevékenysége. Jelentős visszalépés történt a bíráskodás függetlensége, a női egyenjogúság, a civil szervezetek működési lehetőségei és a menedékjog terén. Az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa most hozta nyilvánosságra a  februári magyarországi látogatásáról szóló jelentését.

A jelentésre reagált Pardavi Márta. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Klubrádió, Reggeli Gyors című műsorában elmondta, hogy ő azt látja releváns kérdésnek egy ilyen emberi jogi jelentésnél- ami egy hiteles helyről, az Európa Tanács emberi jogi hivatalától jön, - hogy mit kezdünk vele?!

Az, hogy leírja a problémákat, az is fontos, de felmerülhet a kérdés, hogy vajon hiteles e? Ebben a jelentésben nagyon alapos munka van és nagyon fontos megállapítások. Pardavi Márta szerint rengeteg, jól számon kérhető javaslat is szerepel benne, hogy hogyan kellene változtatnia a kormánynak a gyakorlatán. A társelnök úgy gondolja, hogy az országgyűlésnek kellene, jogalkotással. Szerinte, az is feladata egy ilyen jelentésnek, hogy felhívja a figyelmet a problémákra. A jelentést egyébként, nagyon hasznosnak nevezte. Nem azért, mert leírja, amit esetleg jól ismerünk, hanem mert olyanoknak írja le, akik nem ismerik jól, viszont utána ezt használni tudják, ez viszont egy folyamat - fogalmazott.

Minden egyes emberi jogi kritikára ugyanazt a végtelenül színvonaltalan sablont hozza a kormány politikai megszólalója. (Reagált ugyanis a jelentésre Németh Szilárd a Fidesz alelnöke.)

Ugyanakkor Pardavi Márta szerint, a kormány „két szólamban szokott énekelni”. A másik szólam pedig az, ami az írásbeli válasz a jelentésre. A kabinet ugyanis megkapta a jelentést, és egy 18 oldalas választ készített. A kormány írásbeli álláspontja színvonalasabb, mint a tegnap megszólaló a Fidesz-alelnöké – fogalmazott, hozzátéve, hogy aki tényleg szeretné tudni, hogy mit gondol a magyar kormányzat, az olvassa el ezt a jelentést, vagy kérdezzen rá a kormányzati szereplőknél, hogy mondjuk, mit kívánnak tenni a nők egyenjogúsága érdekében, hogyan akarnak a helyzeten javítani. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke úgy véli, hogy amit kiemel ez a jelentés az az, hogy Magyarországon a nők a közéletben, szinte észrevehetetlenek.

Pikó András interjúját  a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com. Belső kép:MTI/Marjai János.