„Klubrádió
Reggeli gyors

A kormány elég rosszat tett a lányok továbbtanulási lehetőségeivel

25/07/2019 12:51

| Szerző: Klubrádió

A lányok továbbtanulásának sokat ártott, hogy a kormány csökkentette a létszámot a népszerű bölcsész és társadalomtudományi szakokon. Ezzel is magyarázható Polónyi István oktatáskutató szerint, hogy sokan mennek egészségügyi és pedagógiai szolgáltató szakra.

2019. július 25. Reggeli gyors / részlet, Polónyi István (19.07.25.)
07:59
00:00

Polónyi István oktatáskutatót arról kérdeztük, hogy gazdálkodás és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing a legnépszerűbb a jelentkezők száma alapján. Szerinte ez nem meglepő, nagyjából 10 éve így van, ezek mindenütt viszonylag népszerű szakok, és az első ötben a turizmus-vendéglátás is benne van. A gazdálkodás és menedzsment széleskörű elhelyezkedést tesz lehetővé, a másik kettő célzottabb, de felfutó terület.

Úgy vélte: az sem meglepő, hogy sokan jelentkeztek ápolás és betegellátás vagy óvodapedagógus szakra, mert ez a lányok körében népszerű. A kormány elég rosszat tett a lányok továbbtanulási lehetőségeivel, amikor visszaszorította a népszerű bölcsész és társadalomtudományi szakokat, amelyek sokukat érdekelték. Ezek az egészségügyi és pedagógiai szolgáltató szakok főleg a vidéki alsó középosztályi lányok számára jelentenek lehetőséget.

A pszichológus szaknak mindig is magas pontszáma volt, de itt el kell mondani, hogy a pontszámot két dolog formálja: az egyik, hogy mekkora a képzési kapacitás, és a budapesti képzések mind nappali tagozatosak, a másik pedig az oda jelentkezők hozott pontjai, és azok elég magasak, hiszen mindig is keresett szak volt. Keresett a kommunikáció és médiatudomány vagy a nemzetközi tanulmányok is. Előbbi a 20. század szakja szerinte, a jelentkezők többsége újságírói munkában reménykedik, de sok helyen hasznosítható a píártól a vállalati információs területekig.

 
tandíj (illusztráció: Pixabay)
 

 

A jogászképzés is népszerű, de nagyon szűk az államilag finanszírozott létszámkeret, tehát kifejezetten magasra (440 pontra vagy afölé) kúsznak a határok. Általános jelenségként elmondta, hogy van egy Budapestre áramlás, a budapesti egyetemek hallgatói létszáma nő, a vidékieké stagnál vagy csökken. Ezért is nőnek a fővárosi és környéki oktatási intézmények pontszámai. Viszont míg kollégiumok száma nem nő, az albérletek iránti kereslet igen.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019. július 25., csütörtök 08.10
Műsorvezető: Lampé Ágnes