„Klubrádió
Utópia

A klímaváltozás dinamikája

14/11/2021 11:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Mi történhetett 34 millió évvel ezelőtt? Senki nem tudhatja biztosan, de Vincze Miklós fizikus, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa segített megérteni a klímaváltozás működését az Utópiában.

2021. november 09. Utópia (2021. november 09., kedd 19:00)
49:57
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Magyar tudósok a földtörténet egyik legmarkánsabb időjárás-változását, az Antarktisz eljegesedésével járó globális lehűlés dinamikáját modellezték laboratóriumi körülmények közt, számítógépes szimulációk segítségével. Eredményeiket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban tették közzé. Vincze Miklós fizikus, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa az Utópiában segített megérteni a kísérlet és a 34 millió éve bekövetkezett, és az élővilágot is sújtó lehűlés folyamatának dinamikáját, amely a jelenleg zajló klímaváltozás problémájának megértését is segítheti.

Vincze – aki maga is részt vett a modellezésben – azt mondta, hogy a leletanyyagok alapján földtörténeti idő viszonylatában megközelítőleg egy időben több folyamat is lezajlott, melynek eredménye egy nagyobb kihalás volt. A vizsgált időszak az eocén és az oligocén kor határa, amelsy körülbelül 35 millió évvel ezelőttre tehető. Ennek az időszaknak a legszembetűnőbb jelensége az Antarktisz eljegesedése. Kiemelte, hogy a kontinens már azt megelőzően 30 millió évvel, tehát nagyjából a dinoszauruszok kipusztulásának idejében elfoglalta helyét a déli póluson. A leletek szerint azonban akkor még burjánzó őserdő borította felszínét.

"Általános földtani értelemben jégkorszakban élünk, amikor a sarkköröket jég borítja" – mondta. Hozzátette, ez csupán kategorizálás kérdése, a klasszikus értelmezésben a jégkorszakról akkor beszélünk, amikor a pólusok jégsapkái kiterjednek. Ilyenre legutóbb 60 ezer éve volt példa.

 
Antarktisz
Fotó: Pixabay
 

Ehhez társult a kihalási esemény és a csökkenő szén-dioxid szint, valamint különböző meteorbecsapódások. Ekkoriban vált el egymástól az Antarktisz és Dél-Amerika, melyeket addig egy földhíd kötött össze. Helyén ma a Drake-átjáró teszi lehetővé az áthajózást. Ekkor jött létre egy, a klímaváltozásra nagyon erős hatást gyakorló cirkumpoláris áramlat. Az eddigi feltételezések szerint ez önmagában elegendő volt a lehűléshez.

A kísérletben, egy edényben egy elmozdítható szilárd elemmel vizsgálták a víz áramlásának és termodinamikájának változását annak megfelelően, hogy a szilárd elem ott van, vagy eltávolították. A kísérlet azonban ellenkező irányú eredményt hozott. A miniatűr Drake-átjáró megnyitásával nem lehűlés, hanem melegedés következett be. Ez alapján a tudósok kénytelenek voltak levonni a következtetést, hogy valami más lehetett a lehülés oka.

A számítógépes szimulációk segítségével egy, a kísérletben nem mérhető jelenséggel magyarázták a lehülést. A jég visszahatása azt jelenti, hogy a nem fagyott óceánok felszínén is képződhetnek jégtáblák. Ha ezt a jégképződést elhelyezzük a vízáramlást vizsgáló kísérletben, a lehűlés működik. Amit jelenleg tapasztalunk, az ennek fordítottja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay

Utópia
2021.11.09., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor