„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar foci: a kis halakra mennek az ellenőrök

24/02/2020 12:36

| Szerző: Klubrádió

Eddig 32 egyesületet jelentett fel a Magyar Labdarúgó Szövetség, mert feltehetően elcsalták a Tao-pénzeket. A 300 millió forintnál nagyobb összegekkel továbbra is a minisztérium foglalkozik.

2020. február 24. Reggeli gyors - részlet 20.02.24. Sipos Jenő
05:34
00:00

Sokáig akadozott a futballklubokhoz áramló közpénz elköltésének ellenőrzése, ami a Nemzeti Sport Intézetnek lett volna a feladata. Amióta átvette az ellenőrzést a Magyar Labdarúgó Szövetség, azóta jó néhány szabálytalanságot sikerült feltárni. Az NB III-as Ózdi Kohász például 250 millió forintot kapott pályafelújításra, ami kézen-közön eltűnt. A szigetvári ZMSE 62 milliót kapott, majd csődbe ment. Hasonló sorsra jutott a Nyírbátor is, amely nem tudott elszámolni a pályaépítésre kapott 200 millióval.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője elmondta, hogy rengeteg iratot vettek át, külön raktárat kellett bérelniük a tárolásra. Már 2018-19 nél tartanak az ellenőrzésnél. Találtak olyan esetet, amikor egy buszsofőr egyszerre volt két helyen, máshol szerveztek edzőtábort, amely végül nem valósult meg, de elszámolták, felnőtt labdarúgót alkalmaztak büfés állásban és lehetne még sorolni a stikliket.

A szóvivő arról is beszélt, hogy ha egy klubvezetőt vétkesnek találtak, akkor nem engedik, hogy később egy másik egyesületnél vállaljon állást. Eddig ugyanis ilyen is gyakran előfordult. A legérzékenyebben talán az érintheti a klubokat, hogy komolyabb szabályszegés után kizárhatják azokat a bajnokságból. Eddig 32 egyesületet jelentettek fel.

A Tao-pénzek zömére azonban nincs rálátása az MLSZ-nek. A 300 millió forintnál nagyobb bevételeket ugyanis nem a szövetség vizsgálja, hanem a minisztérium. Lent tisztul a kép, de hogy fent mi történik, az egyelőre rejtély marad.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2020.02.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor