„Klubrádió
Esti gyors

A királynő ginje – Szénási Sándor jegyzete

25/11/2020 18:25

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Ennek az elitnek mi sokat adtunk, jó szívvel, bőséggel, talán érthető, ha a pénzbenfürdés, luxusutazások, tihanyi paloták pompája, illetve a plebs feletti lebegés boldogító mámorából valamit vissza is szeretnénk kapni. Nem kér sokat a nemzet, csak szerény jeleit annak, hogy a pénzünk jó helyen van, közösségi értékeket is termel, és ez az érték láthatóan, kézzelfoghatóan is úgy ragyog fel megszenvedett hungarikumjaink között, akár Nagy-Britanniában a királynő ginje.

2020. november 25. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete 2020.11.25.
02:35
00:00

Nagy-Britannia királynője saját gint dobott a piacra, ami számomra meglepő módon főleg datolyaszilvából főtt, de hát ehhez magyar ember létemre nem érthetek, igaz, pálinkát sem tudok kotyvasztani, így hát ebben a műfajban talán inkább belga vagyok, de ez most nem számít. A királynő ginje nem olcsó mulatság, palackja 5o fontba kerül, de hát hadd fizessenek a sznobok. Az is szempont lehetett persze, hogy a királyi család ismét letegye a maga névjegyét a britannikumok piacára, jelezvén, hogy nemcsak patrióta, de értékteremtő is, a Windsorok a közpénz minden pennyjét megérdemlik. Induljunk ki ebből.

Az biztos, hogy a hazai hercegek és grófok ( más megfogalmazás szerint a maffiafőnök alvezérei, megint mások szerint sok esetben pusztán csak a strómanjai: K-Európa borzongatóan bonyolult képlet) sokkal visszafogottabban viselkednek, legalábbis az új hungarikumok felmutatása terén. Más tekintetben ez nincs így, hiszen például a NER elitjének kedvenc, 17 milliárdba kerülő, OE-LEM lajstromszámú repülőgépe a pandémia eddigi legvadabb hullámában is szállított utasokat Nizzába, Zürichbe, Rijekába és Velencébe, miközben a külföldi utakat a kormány határozottan nem javasolja, de hát a hercegek és grófok más anyagból vannak gyúrva, és más megítélés alá esnek. Ez persze rendben is van, az is, ha a hamarosan, a parlament által szentesített új nemesi címereken megjelenik a csőkulcs, futsallabda, vagy éppen egy már halványuló szoci jelkép, ( hiába, változnak a lenyúlás irányai), azonban ezt még kevésnek tartjuk. Ennek az elitnek mi sokat adtunk, jó szívvel, bőséggel, talán érthető, ha a pénzbenfürdés, luxusutazások, tihanyi paloták pompája, illetve a plebs feletti lebegés boldogító mámorából valamit vissza is szeretnénk kapni. Nem kér sokat a nemzet, csak szerény jeleit annak, hogy a pénzünk jó helyen van, közösségi értékeket is termel, és ez az érték láthatóan, kézzelfoghatóan is úgy ragyog fel megszenvedett hungarikumjaink között, akár Nagy-Britanniában a királynő ginje. Semmi különös, csak fel akarunk nézni rájuk, és rajtuk keresztül a NER nemeseire, hogy megértsük, mivégre vannak ők a világon, és mivégre vagyunk itt mi.

Egy csőkulcs, ami egyben pálinkafokoló és migránsjelző? Kezdetnek jó lesz.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. november 25-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás