„Klubrádió
Esti gyors

A képmutató – Szénási Sándor jegyzete

9/12/2020 17:43

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Szájer egészen addig Józsi volt, amíg egy illegális orgia, állítólag némi extasyval dúsítva le nem buktatta, bár a történet hőseként világhírre inkább egy ereszcsatorna révén tett szert. … majd, amikor a nagy titok kipattant, elszörnyülködtek, arcukat a felháborodás vöröse festette be, és úgy rúgták ki szegény Józsit, ahogy arra csak ők képesek. Kímélet nélkül, szánakozás nélkül, legalább minimális szolidaritás nélkül ... és ha kényelmetlenné válsz, nemcsak megválnak tőled, de át is löknek a másik oldalra.

2020. december 09. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete 2020.12.09.
02:35
00:00

Addig könyörögtek neki, amíg Semjén Zsolt is megszólalt Szájer-ügyben, s lám, nem hiába. A KDNP elnöke azt mondta, hogy az ellenzéknek voltaképpen „welcome in the club” (sic!) kiáltással kellett volna Sz.J.-t üdvözölnie, vagyis – ezt én teszem hozzá – nem egyszerűen barátként, kollégaként kezelni, de falkatársként. A falka jellemzésére a miniszterelnök-helyettes csak néhány szót szól, drogpropaganda, melegházasság, mondja. Nem bonyolítja túl az ellenzéki lét tartalmait, viszont különös fénybe állítja be az ő falkájának egykori bárányát, aki persze lehet, hogy Semjén világképében csupán báránybőrbe bújt farkas volt, viszont sosem folytatott drogpropagandát, nem élt melegházasságban, és a legnagyobb magyar katolikus által bűnnek nevezett másságát sem álcázta erénynek, egy szót sem szólt róla tudniillik. De hát ez van, a Józsiból hirtelen Szájer lett, aki harminc évi áldozatos Fidesz-szolgálat után hirtelen átkerült egy alantas kategóriába.

Itt a hirtelen szó az érdekes, hiszen Szájer egészen addig Józsi volt, amíg egy illegális orgia, állítólag némi extasyval dúsítva le nem buktatta, bár a történet hőseként világhírre inkább egy ereszcsatorna révén tett szert. Ez alatt a harminc év alatt a Fidesz-elit minden tagja, ideértve a legnagyobb magyar katolikust is, pontosan tudta, hogy a barátjuk meleg, ám ez a sajnálatos brüsszeli eseményekig nem volt bűn. Vagy az volt, de mindenki úgy tett, mintha nem tudna róla. Nem egyszerűen tudomásul vették az elvbarát másságát, ahogy ez normális lenne, hanem félrenéztek, a tudatuk egy homályos sarkába száműzték a dolgot, majd, amikor a nagy titok kipattant, elszörnyülködtek, arcukat a felháborodás vöröse festette be, és úgy rúgták ki szegény Józsit, ahogy arra csak ők képesek. Kímélet nélkül, szánakozás nélkül, legalább minimális szolidaritás nélkül.

A hatalmi logika általában mindent felülír. A semjéni különbség annyiban áll, hogy ha kényelmetlenné válsz, nemcsak megválnak tőled, de át is löknek a másik oldalra. Ellenség leszel, bűnös, aki soha nem is voltál az övék, csak befurakodtál közéjük. A politikai hullád felett pedig égnek fordult szemmel szónokol egykori harcostársad arról, hogy a te képmutatásodnál nincs nagyobb vétek ezen a földön.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. december 9-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Választás 2018 - A Fidesz eredményváró rendezvénye
 
 MTI Fotó: Koszticsák Szilárd / részlet