„Klubrádió
Lég-Kondi

A karbonsemlegesség és az odáig vezető út

22/06/2020 05:49

| Szerző: Klubrádió

A népszerű Pet Kupa szervezője és az Energiaklub vezetője segített nekünk, hogy a Lég-Kondiban ne csak érdekesek, hanem aktuálisak is lehessünk.

2020. június 19. Lég-Kondi (2020. június 19., péntek 15:00)
44:42
00:00
Műsorvezetők: Fórizs Mátyás Szerkesztők: Árva Brigitta
A napokban elfogadott új klímatörvény szerint 2050-re elérjük a teljes dekarbonizációt, azaz legfeljebb csak annyi üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani, mint amennyit elnyelnek erdőink, mezőink. 

Ez a cél azonban csak akkor vehető komolyan, ha azt is meghatározzuk, hogy hogyan fogunk oda eljutni. Erre szolgál a 2030-as közbenső mérföldkő, ami kimondja, hogy 2030-ra az ország teljes karbon kibocsátása nem lehet magasabb az 1990-es adatok 60%-ánál.

Ez a cél első ránézésre jól hangozhat ugyan, de valójában annyit jelent, hogy a következő tíz évben nem teszünk annál többet, mint amit már most is csinálunk - erről írt hosszú cikket Bart István, klímapolitikai szakértő. Ő volt a Lég-Kondi vendége a műsor második felében.

Bart István
 
Bart István
 

Előtte azonban jöttek a Pet kalózok, ők ugyanis ezidáig több, mint száz tonna, azaz százezer kiló szemetetet halásztak ki a magyar vízekből. A műanyaghulladékból épült hajókon történő szeméttelenítés az egyik, ha nem a legnépszerűbb magyar környezetvédelmi akciósorozattá nőtte ki magát. Molnár Attila Dávid, természetfilmes, a Pet Kupa társalapítója volt a Lég-Kondi vendége.

Lég-kondi
2020. június 19. péntek 15:00
Műsorvezető: Fórizs Mátyás
Szerkesztő: Árva Brigitta