„Klubrádió
Reggeli gyors

A horvátok is elítélik a kormány Trianon-térképes posztját

10/06/2019 08:15

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szlovénia és Románia után Horvátország is tiltakozik a magyar kormány Trianonról szóló twitter-illusztrációja miatt; a koreai média nagyon részletesen számol be a Hableány hajó utasainak tragédiájával; a Hegyeshalom környékére tervezett gigantikus zöldberuházással az ír sajtó is foglalkozik; Soros György nem tartja alkalmasnak Manfred Webert; az amerikai alt-right leghírhedtebb lapjának nyilatkozott Donald Trump esélyeiről a volt Fidesz-szóvivő. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2019. június 10. Reggeli gyors / Csernyánszky Judit lapszemléje (19.06.10.)
05:13
00:00

Hableány-tragédia

Ha hír érkezik, naponta akár két cikkben is beszámol a Korea Times a Hableány mentési munkálatainak állásáról. Így írt arról, hogy már 20 holttestet sikerült megtalálni és kiemelni a Dunából, de továbbra sem találnak hét koreai áldozatot illetve kis hajó kapitányát. Kétséges, hogy kedd előtt ki tudnák emelni a hajótestet. A búvároknak ugyanis biztonságosan kell rögzíteniük a hevedereket, hogy a művelet sikeres legyen. A nemzetközi sajtó egyébként meglehetős részletességgel foglalkozik továbbra is a témával, a Voice of Americától kezdve a szaklapokig folyamatos figyelem kíséri a mentési munkálatokat.

Botrányos illusztráció

Nem csitul a magyar kormány twitter-oldalára kitett Nagy-Magyarország illusztrációja körüli botrány sem, mert Bukarest és Ljubljana után most már Zágráb is tiltakozik – számol be az angol nyelvű Total Croatia News portál, amely a horvát Vecernji List cikkére hivatkozik. A „hamis történelmi kontextusban láttatott Horvátország és a múlt elbukott területi követelésének promotálása” elfogadhatatlan a horvát külügyminisztérium számára is. Történelmi tényeket hamisít ezzel a magyar kormány - írják. A helyzetet súlyosbítja, hogy Orbán Viktor nemzetközi kommunikációs oldalára került fel az a még 1921-ben készült rajz, amelyen az egykori Nagy-Magyarországból öt kéz tép/markol ki területeket. A cikk idézi még Potápi János államtitkárt is az About Hungary weboldalról, aki szerint Trianon szétverte és tönkretette a magyar társadalmat, a gazdasági és politikai életét egyaránt. A horvát portál tömören értékeli az „About Hungary”-ról kialakított véleményét is, miszerint angol és német nyelvű, pozitív tartalmú cikkeket jelent meg a magyar kormány munkájáról, ellenben rendszeresen éles kritikával illeti az uniós intézményeket és intézkedéseit. A magyar kormány állítólag biztosította a horvát külügyminisztériumot arról, hogy nem támaszt területi követeléseket Horvátországgal szemben, csupán a június 4-i évforduló illusztrációja akart lenni. Szlovénia az elsők között tiltakozott, a kormánnyal ellentétben azonban az ellenzéki párt, az SNS nem reagált a botrányra, aminek a Total Croatia News szerint az a magyarázata, hogy az ellenzéki párt vezetője, Janez Jansa Orbán Viktor jó barátja.


Nagyszabású zöld tervek

Felkeltette a nemzetközi sajtó figyelmét a Hegyeshalom-Bezenye térségbe tervezett ezer lakóháznak és mezőgazdasági termelésnek helyet adó gigantikus német zöld beruházás projektje is, ami napok óta hír, legutóbb az Irish Timesban bukkantunk rá. Az ötezer új álláshellyel kecsegtető egymilliárd eurós beruházás lényege, hogy széndioxid-mentes üzemmódban működjön, semmilyen üvegházhatású gázkibocsátás ne legyen – nyilatkozta az E.ON mellett megjelent partnercég, a német Fakt képviselője, Nicolai Ulrich. Aki elmondta azt is, hogy napenergiával és biogázzal működtetik majd a mintafalut, ami remélhetőleg példaértékű lesz Európa-szerte és ezzel sikerül háttérbe szorítani a szénüzemelésű energiacégeket is. A falucskának lesz iskolája, bevásárlóközpontja, és miden, a lakosság igényeit kielégítő szolgáltatás, fő profilja a mezőgazdasági biotermelés lesz, de még lazacot, sügért és tengeri keszeget is telepítenek a tervek szerint mesterséges halásztavába.

Soros: Weber elvtelen alkukat kötött

Az uniós választások bebizonyították, hogy a többség hű az Európai Unió alapításakor lefektetett értékrendhez, de az a kérdés, hogy képes lesz-e véghezvinni intézményi reformokat ugyanez a közösség – írja Soros György a Project Syndicate amerikai folyóiratban. A reformok között első helyen említi a Spitzenkandidat intézményének felszámolását, mert szerinte közvetlenül kellene megválasztani az Európai Bizottság elnökét. Soros azzal érvel, hogy Manfred Weber bármilyen elvtelen kompromisszumra képes volt, így alkut kötni Orbán Viktorral - csak hogy bebiztosítsa az Európai Néppárt többségét. Ha Weber mégis elbukná a bizottsági posztot, akkor a Bundesbank elnökét, Jens Weidmannt érdemes jelölniük a németeknek szerinte.

A Fidesz szerint Trump újrázni fog

A Breitbart exkluzívként hirdeti az uniós képviselővé avanzsált Hidvéghi Balázzsal készített interjút, mivelhogy a volt Fidesz-szóvivő szerint Trumpot meg fogják választani a 2. terminusra is, és részletesen ecseteli, mi köti össze Orbánt és az amerikai elnököt. Emellett egyértelművé teszi, hogy pártja az Európai Néppártban kíván politizálni, sőt javasolja, hogy az EPP építsen ki hidakat Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártja, a Liga és a lengyel Jog és Igazságosság felé is.

Csernyánszky Judit lapszemléjét meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Reggeli gyors / Világtükör
2019. június 10., hétfő 8.00